wrapper

Berita Terkini

الإثنين 5 جمادى الثانية 1442   |   Monday 18 January 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Tuesday, 23 August 2016 08:00

⁠⁠⁠Citra Wanita Juang & Sayembara Puisi Palestin

Rate this item
(1 Vote)

Citra Wanita Juang

“Kita umpama matahari, yang tenaganya tak pernah mati, bisa berubah menjadi sumber tenaga bagi yang lain,”

Demikian antara kata-kata semangat yang dilaungkan oleh Dr Harlina Halizah Siraj dalam program Citra Wanita Juang & Sayembara Puisi Palestin anjuran Wanita IKRAM Wilayah Persekutuan dengan kerjasama IKRAM Siswa yang berlangsung di dewan seminar Dewan Bahasa Dan Pustaka, Kuala Lumpur.

Program Citra Wanita Juang & Sayembara Puisi Palestin bermula dengan laungan semangat daripada Cik Noor Azila Mohd Pawzi dari Hidayah Centre Foundation, yang menyeru kepada wanita untuk turut menjadi pelopor dakwah kepada seluruh manusia termasuk kepada yang belum muslim. Dakwah bukan digalas bebannya oleh lelaki sahaja, tetapi wanita turut perlu menggalas beban dakwah yang sama di bahu kerana wanita juga merupakan pemangkin penting dalam mendidik masyarakat.

Citra Wanita Juang kemudian diteruskan dengan slot deklamasi puisi Palestin oleh peserta-peserta yang mewakili daerah masing-masing dalam Wilayah Persekutuan. Masing-masing mendeklamasi puisi Palestin dengan penuh perasaan dan limpahan emosi hingga menjadikan dewan hening tertegun, ada yang teresak dan bergenang, tersentuh dengan suara dan tingkah pendeklamasi yang bijak membawa audiens ke dalam lautan perasaan, menghayati bait-bait puisi yang dibacakan.

Kehadiran Dr Harlina Halizah Siraj memenuhi undangan Citra Wanita Juang dengan perkongsiannya dan seruannya agar wanita turut sama berdiri tegak dan bergerak menjadi pejuang, dan bukan sekadar terduduk lemah mengharap kepada sekujur tubuh lelaki dan lemah dibiar jika tertindas.

"Apakah sebenarnya yang wanita perjuangkan? Adakah sekadar perjuangan menghilangkan kulit kusam dan memutihkan kulit semata?"

Seluruh dewan tertawa mendengarnya, lucu mencuit hati memikirkan jika perjuangan wanita hanya sekadar perjuangan kecantikan dan kosmetik. Lalu beliau menyambung lagi;

"Adakah kita sebagai wanita, sekadar memperjuangkan perkara yang remeh-temeh?" demikian kata-kata itu meresapi segenap audiens hingga riuh tawa tadi hening serta-merta. Muhasabah.

Pokoknya, ialah nilai wanita itu, penilaiannya bukan pada semata-mata pada mata lelaki di luar sana tapi kita sebagai wanita sendiri yang berhak meletakkan nilai tertinggi diri pada kita sesuai dengan apa yang Islam iktiraf dan martabatkan untuk wanita.

Di samping itu, Citra Wanita Juang turut dimeriahkan dengan persembahan nyanyian dan puisi yang dialun merdu oleh Nurul Iman Dzulkefli, turut berduet bersama ibu beliau, memeriahkan dan merancakkan perjalanan program Citra Wanita Juang & Sayembara Puisi Palestin.

Program ini kemudian diakhiri dengan slot perkongsian dari wakil Rose2Rose, Dr Fauziah Mohd Hassan. Beliau berkongsi tentang status Baitulmaqdis dan Masjid Al-Aqsa di sisi Islam, realiti dan kesan peperangan yang menimpa umat dan saudara kita di Palestin, dan turut menggugah hati audiens apabila dibentangkan perjanjian dan undang-undang yang dilanggar Israel demi mendapatkan tanah Palestin, serta polisi Israel yang menyekat hak dan menindas penduduk Palestin.

“Kita tidak melupakan segala pencabulan khusus yang dilakukan pada keluarga-keluarga serta penyeksaan dan pembunuhan yang kini menjadi perkara biasa pada hari ini!”

Demikian antara curahan hati yang diluahkan oleh Saudari Deema, saudara wanita dari Palestin kepada Dr Fauziah, sarat dengan emosi hingga rasa siatnya turut dirasakan segenap dewan.

Lalu curahan hati itu diakhiri dengan perkongsian perjuangan saudari Deema;

“Para Murabitat (Penjaga Masjid Al-Aqsa dikalangan wanita) meyakini bahawa, usaha menjaga masjid al-Aqsa merupakan diantara peranan wanita Palestin dalam jihad menentang penjajahan, disamping mereka sanggup meninggalkan pekerjaan mereka, anak-anak mereka, suami-suami mereka demi mempertahankan al-Aqsa serta berdiri menjadi pendinding yang menghalang segala usaha pencerobohan sepertimana mereka amat mengetahui segala perancangan jahat penjajah Zionis dalam mengotori masjid al-Aqsa,”

Dr Fauziah lalu mengakhiri sesi itu dengan melontar persoalan besar pada seluruh audiens;

“Apa tindakan kita selepas ini, selepas mengetahui Palestin memerlukan bantuan kita?”

Bukan nanti, bukan tahun depan, bukan tunggu bila dah kaya, bukan tunggu bila dah kerja, tetapi sekarang. Kita perlu hulurkan bantuan selagi kita mampu.

Demikian program Citra Wanita Juang & Sayembara Puisi Palestin yang berlangsung pada 21 Ogos 2016, diakhiri dengan rasa semangat yang berkobar dan rasa ingin berkorban buat ummah yang memerlukan bantuan kita.

Kerana akhirnya, setiap dari kita ialah binaan-binaan yang berperanan menguatkan dan menegakkan Islam di dunia

Read 1775 times Last modified on Tuesday, 23 August 2016 08:32

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

Our website is protected by DMC Firewall!