wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 6 جمادى الثانية 1442   |   Tuesday 19 January 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Tuesday, 22 December 2015 08:00

Kerjasama IKRAM UNIKOP Gerakkan Usrah Mahasiswa

Rate this item
(0 votes)

Kerjasama IKRAM UNIKOP Gerakkan Usrah Mahasiswa

Selasa, 22 Dis 2015 - Majlis Perasmian Usrah di Kolej UNIKOP anjuran bersama IKRAM Daerah Batu dan Kelab Rakan Surau (Karisma) Kolej UNIKOP telah disempurnakan oleh Ketua Eksekutif Kolej UNIKOP En Muhammad Islahudin Abdullah. Dalam ucapan perasmiannya, En Islahudin mengimbau kembali pengalaman beliau mengikuti usrah semasa di alam persekolahan dan natijah usrah itu dapat dirasai sehingga 20 tahun selepas itu. Beliau menyambut baik usaha ini dan mengucapkan terima kasih kepada IKRAM Daerah Batu yang sudi berkerjasama dengan Kolej UNIKOP untuk menggerakkan usrah di UNIKOP.

Sebelum itu, majlis yang dimulai dengan alunan merdu bacaan ayat-ayat al-Quran oleh pelajar UNIKOP berdarah kacukan Morocco dan Melayu jam 8:00 malam ini, juga diisi dengan ucapan oleh Wakil Pelajar UNIKOP iaitu Muhammad Ameer Danish Mohd Ikram dan YDP IKRAM Daerah Batu Hj Hassan Unir. Dalam ucapannya, YDP Daerah Batu turut berkongsi visi dan misi IKRAM serta organisasi IKRAM Daerah Batu dan aktiviti-aktiviti yang dilaksanakan melalui pelbagai agensi dan institusi dalam IKRAM. Beliau juga melahirkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana kehadiran pejabat baru IKRAM Batu yang baru beberapa hari berdekatan dengan Kolej UNIKOP disambut dengan program kerjasama ini.

Majlis ini juga turut menjemput En Muhammad Fikri Ahmad, Setiausa Agung IKRAM SISWA merangkap Ahli Parlimen Beia Malaysia untuk berkongsi resepi kejayaan beliau yang cemerlang dalam bidang akademik, kepimpinan dan aktiviti kemasyarakatan. Antara kejayaan yang dicapai oleh Fikri ialah; Tokoh Siswa 2013, Tokoh Sukarelawan Kebangsaan 3013, Pelajar Terbaik Keseluruhan Fakulti Ekonomi dan Sains Pengurusan 2015, Pelajar Terbaik Perakaunan 2015 dan berbagai anugerah lagi.

Hadir sama dalam majlis yang bersejarah ini ialah Ketua Bahagian HEP Kolej UNIKOP, Ustaz Mat Said Mohamed Razak serta pegawai-pegawainya, Ahli Jawatankuasa Karisma, Ahli Jawatankuasa IKRAM Daerah Batu, Ahli Jawatankuasa Wanita IKRAM Daerah Batu dan beberapa orang naqib dan naqibah yang akan mengetuai kumpulan-kumpulan usrah nanti. Dianggarkan 80 orang pelajar Kolej UNIKOP bersama dalam majlis ini.

Majlis diakhiri dengan sesi bergambar dan jamuan untuk semua yang hadir. Semoga usaha ini diberkati dan dipermudahkan oleh Allah SWT.

Read 1365 times Last modified on Saturday, 28 May 2016 15:17

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

Our website is protected by DMC Firewall!