wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 6 جمادى الثانية 1442   |   Tuesday 19 January 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Sunday, 17 April 2016 08:00

Meniti Usia Baligh: Program Mesti Lalui Sekali Seumur Hidup

Rate this item
(0 votes)

meniti usia baligh mesti sertai

Sabtu, 16 April 2016 - IKRAMTeens Batu telah berjaya mengendalikan program 'Meniti Usia Baligh' (MUB), di mana program ini adalah program yang selalu diadakan dari masa ke semasa.

"Pengisiannya cukup elok dan molek untuk anak-anak yang bakal melalui usia baligh", kata pengendali utama IKRAMTeens Batu, saudara Mohd. Helmy bin Mohd Salami.

Program yang disertai oleh 109 orang pelajar darjah enam Sekolah Rendah Islam Al-Amin Kuala Lumpur ini, turut menerima perkongsian ucapan daripada Ketua Unit Kanan Tarbiyah SRIAAKL, Ustaz Usaid bin Mohd Parid. Selain itu, pihak ibubapa juga terlibat dalam beberapa slot.

Program yang mengambil masa sehari ini adalah bertujuan untuk memberi penjelasan dan pengetahuan kepada peserta tentang perubahan yang berlaku selepas baligh dari segi emosional, fizikal, dan spiritual.

Ianya juga bertujuan untuk mengajak pelajar menjaga tiga mutiara yang utama sebaik sahaja baligh iaitu mutiara pergaulan, aurat dan mandi hadas.

Selain itu, program ini membimbing pelajar untuk menjadi remaja yang bersedia menghadapi era pasca-remaja dengan cemerlang.

Antara slot menarik adalah Slot Riang Ria Aku Dewasa, Slot Erti Satu Kedewasaan, Slot Sebesar Zarah dan Slot Taklif. Terdapat juga Slot Memelihara Mutiara Kasih yang antara pengisiannya berkenaan pergaulan, aurat dan mandi hadas.

Program yang serupa akan diadakan semula pada 14-15 Mei ini untuk program kerohanian dan pemantapan sahsiah pelajar - Keindahan BersamaMu (KBM). Kepada yang ingin mendapat maklumat program IKRAMTeens Batu bolehlah megunjungi facebook IKRAMTeens Batu

Read 1827 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

DMC Firewall is a Joomla Security extension!