wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 6 جمادى الثانية 1442   |   Tuesday 19 January 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Wednesday, 11 May 2016 08:00

Jom Street Dakwah - Catatan Hafizah

Rate this item
(0 votes)

jom street dakwah 1

Alhamdulillah, saya bersyukur kerana dapat menyertai DDMM Fasa Satu ini walaupun hanya sempat sertai hari kedua sahaja.

Tujuan saya menghadiri kursus ini adalah kerana ingin menambahkan pengetahuan mengenai kepercayaan masyarakat Cina, India dan Kristian bagi dijadikan 'starting point' untuk bersembang santai di tempat kerja nanti.

Walaupun ini adalah kali kedua saya mendengar cerita daripada Brother Fakharudin, namun saya tidak merasa bosan. Malah, cerita pengalamannya dalam berdakwah telah menambah keyakinan dan motivasi saya untuk terus menyantuni bukan muslim.

Setengah jam pertama ketika melakukan 'street dakwah', saya dan rakan saya, Naimah, tidak berjaya mendapatkan responden yang bersetuju untuk menjawab soal selidik. Kami memilih kawasan kedai-kedai yang berada di luar Aeon Big. Hampir enam orang yang menolak mentah-mentah. Mungkin dek kerana cara yang kami gunakan terlalu kaku dan 'straight forward'. Kemahiran mendekati responden dengan cara yang lebih santai dan bersahaja masih perlu kami garap.

Masuk setengah jam yang kedua, kami menukar strategi. Kami mengambil keputusan untuk masuk ke dalam Aeon Big. Kami cuba mendekati sambil mencuba segala 'tester' yang ada dan sebagai imbal balik, kami bertanya soalan-soalan mengenai islam. Kami berta'aruf dengan mereka mengenai tempat tinggal mereka, asal kelahiran dan sebagainya.

Alhamdulillah..dengan permulaan begini kami berjaya mendapatkan tiga orang responden. Walaupun pada mulanya kami sebenarnya menyasarkan lima orang, kami tetap berpuas hati. Moga-moga salah seorang responden kami yang berasal dari Sarawak, terbuka pintu hati dan diberikan hidayah oleh Allah SWT untuk mengenali Islam. Ini kerana, beliau mengatakan bahawa terdapat persamaan di antara al-Quran dengan kitab Bible 'Old Testament'.

Read 1314 times Last modified on Saturday, 28 May 2016 13:47

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

DMC Firewall is a Joomla Security extension!