wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 6 جمادى الثانية 1442   |   Tuesday 19 January 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Sunday, 22 May 2016 08:00

Surah Qaf: Peringatan Hari Akhirat

Rate this item
(0 votes)

PERINGATAN TENTANG HARI AKHIRAT

Ahad, 22 Mei 2016 - Allah swt telah menyebut tentang hari akhirat secara berulang-ulang dalam al-Quran sebagai peringatan. Sesiapa yang tidak mengingati tentang hari akhirat biasanya lalai leka dengan dosa.

"Maka berilah peringatan dengan al-Quran kepada sesiapa yang takut kepada ancamanku" (Al-Qaf: 45)

 

Bukti tentang kebangkitan semula ada di sekeliling manusia. Pada alam langit dan bumi. Pada tanah landai dan gunung-ganang yang terkandung khazanah dan rezeki. Pada kebun-kebun dan biji-bijian yang menumbuhkan pelbagai jenis tanaman.

Pada umat-umat terdahulu yang ingkar dan mendustakan hari kebangkitan. Umat-umat yang Allah telah musnahkan dengan kekuasaan-Nya. Pada penciptaan manusia, pengetahuan manusia dan segala hal ehwal dirinya.

Allah pasti membangkitkan semua manusia di hari yang dijanjikan. Dengan tiupan sangkakala. Manusia semua berbondong-bondong ke mahsyar. Setiapnya bersama malaikat pengiring dan malaikat saksi. Dan ditentukan syurga dan neraka.

Demikian antara yang dibincangkan oleh Ustazah Dr Sofiah Samsudin dalam program Bicara Wanita: Kuliah Tafsir Surah Qaf: Bahagian kedua yang diadakan pagi tadi di Surau Darul Falah, Gombak. Ustazah Sofiah Samsudin merupakan pensyarah di Kuliyyah Pengajian al-Quran dan as-Sunnah, UIAM.

Program yang dihadiri oleh 21 orang peserta ini dijadualkan bersambung ke Bahagian Tiga pada 17 Jun 2016. Program ini merupakan program bulanan anjuran bersama Surau Darul Falah dan Wanita IKRAM Daerah Batu.

Read 1717 times Last modified on Saturday, 28 May 2016 13:28

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

DMC Firewall is a Joomla Security extension!