wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 6 جمادى الثانية 1442   |   Tuesday 19 January 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Saturday, 28 May 2016 08:00

Rumah Kami Di Bulan Ramadhan

Rate this item
(0 votes)

rumah kami di bulan ramadhan

27 May 2016 - Pejabat Ikram Batu, berlangsung kelas pertama untuk program Ajarilah Wanitamu. Tema Ramadhan dengan tajuk Rumah Kami di bulan Ramadhan dipilih bersempena kedatangan bulan yang mulia, iaitu bulan Ramadhan. Tajuk ini disampaikan oleh Ketua Wanita Ikram Batu, Puan Faridah Maludin. Kehadiran program ini adalah 76% bukan ahli Ikram, seramai 13 orang wanita yang rata-rata tinggal di kawasan berdekatan Pejabat Ikram Batu. Ahli Ikram yang mengikuti program ini ialah 4 orang.

Penceramah berkongsi ibadah puasa dalam itipati surah Al- Baqarah:183-187, yang mana puasa diperintahkan kepada kaum terdahulu dan adalah khas orang yang bertaqwa.

Kemuliaan bulan Ramadhan adalah sangat istimewa kerana hanya bulan Ramadhan disebut di dalam Al-Quran. Penceramah juga mennyentuh doa yang sesuai untuk dibaca di bulan ramadhan ialah doa yang diajarkan oleh Rasulullah kepada Aisyah iaitu doa memohon keampunan.

Seterusnya, sunnah Rasulullah di bulan Ramadhan ialah untuk iktikaf di masjid di 10 Ramadhan terakhir. Jadi para wanita disarankan agar mengaturkan urusan rumahtangga bagi membolehkan ibadah puasa termasuk iktikaf di masjid.

Kaum ibu boleh menyediakan hidangan yang sihat. Untuk mengaktifkan sedekah, ibu boleh menyediakan tabung sedekah untuk anak-anak kumpulkan wang untuk disedekahkan.

Moga Ramadhan ini menjadikan kita antara 'mudah-mudahan mereka bertaqwa' dan kembali kepada fitrah yang suci dari dosa untuk merayakan Hari Raya Aidil Fitri.

Read 1456 times Last modified on Saturday, 28 May 2016 13:14

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

Our website is protected by DMC Firewall!