wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 6 جمادى الثانية 1442   |   Tuesday 19 January 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Monday, 19 October 2015 08:00

Anak Yatim Tanggungjawab Bersama

Rate this item
(0 votes)

Make Them Smile projekprihatin

Anak yatim adalah amanah Allah kepada umat. Banyak tempat didalam al-Quran dan hadis menyebut tentang pembelaan terhadap anak yatim. Didalam surah ad-Dhuha contohnya, Allah melarang perilaku tidak adil terhadap yatim.

Namun masyarakat pada hari ini tidak bersama-sama melihat anak yatim sebagai suatu kewajipan sosial. Ramai yang menyangka hak anak yatim ialah tanggungjawab jabatan atau organisasi tertentu.

Justeru Belia IKRAM daerah Batu melalui inisiatif sukarelawan #projekPRIHATIN menganjurkan program Make Them SMILE. Program ini ialah kesinambungan daripada program Charity WASH 2.0 dimana wang hasil cucian amal disumbangkan ke Rumah Perlindungan al-Nasuha, Pinggiran Batu Caves.

Program ini diadakan bertujuan membuka peluang kepada masyarakat khususnya belia untuk menyumbang tenaga membantu anak yatim dan mereka yang kurang bernasib baik. Sambutan kali ini sangat menggalakkan sehingga berjaya menarik 20 orang sukarelawan baru.

make them smile: sukaneka projekprihatin

Program Make Them Smile ini diceriakan dengan sukaneka yang disertai tidak kurang 50 orang peserta dari Rumah Perlindungan Al-Nasuha. Selesai sukaneka dan solat Zohor, penganjur menyampaikan sumbangan kepada rumah tersebut.

Di samping itu, IKRAM Daerah turut merancang untuk mengadakan program susulan agar usaha-usaha kebajikan dan kemasyarakatan di sana sentiasa berterusan. Orang ramai yang berminat untuk menyertai pasukan sukarelawan bolehlah melawati Facebook #projekPRIHATIN.

Read 2618 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

DMC Firewall is a Joomla Security extension!