wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 25 جمادى الثانية 1441   |   Wednesday 19 February 2020
THEY SEE, THEY LEARN
KUCHING – Seramai hampir 106 orang pelajar sekolah sekitar Kuching telah menerima cermin mata percuma melalui Majlis Serahan Cermin Mata Percuma, They See, They Learn di Mydin Petrajaya, Kuching, Sarawak pada 6 Oktober
Kunjungan IKRAM Media Sarawak ke Pejabat Suara Sarawak
  Kuching, 5 Okt 2019 (Sabtu)-Penggerak IKRAM Media Sarawak telah membuat kunjungan ke Pejabat Suara Sarawak di Metrociity Matang. Pihak IKRAM Media Sarawak berbesar hati kerana mendapat pelbagai input dari segi
Perkampungan IKRAM Muda Sarawak 2019
Kota Samarahan, 28-29 September 2019- Seramai hampir 50 orang aktivis IKRAM Muda Sarawak berkumpul di Perkampungan IKRAM Muda Sarawak selama dua hari di Dewan Suarah Kota Samarahan. Perkampungan ini melibatkan aktivis
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK 16 Muharam 1441H / 16 September 2019 SAYANGI MALAYSIAKU: MALAYSIA BERSIH  Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum warahmatullahi
Monday, 16 September 2019 06:14

UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK

Rate this item
(0 votes)

UCAPAN HARI MALAYSIA
PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK

16 Muharam 1441H / 16 September 2019

SAYANGI MALAYSIAKU: MALAYSIA BERSIH 

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Bersyukur kita ke hadrat Allah SWT kerana dengan rahmat dan  izinNya  kita dapat menyambut dan meraikan Hari Malaysia bagi tahun 2019.

Pada tahun ini Hari Malaysia sangat istimewa kerana disambut  dalam bulan Muharam 1441H. Oleh itu, semangat dengan tema Maal Hijrah 1441H, “Negara Rahmah, Ummah Sejahtera” masih lagi segar dan relevan. Dalam pada itu, negeri Sarawak pada tahun ini juga bertuah kerana telah dipilih menjadi tuan rumah bagi Majlis  Sambutan Hari Malaysia 2019 yang akan diadakan di Stadium Perpaduan (Tertutup) Petra Jaya, Kuching, Sarawak.

Negeri Sarawak semenjak 56 tahun yang lepas, telah bersama-sama dalam membentuk negara Malaysia. Sepanjang tempoh itu menunjukkan kesepakatan hidup  bermasyarakat serta  bersatu-padu boleh dibudayakan demi mencapai kesejahteraan dan pembangunan bersama-sama. Kepercayaan dan perpaduan ini terbukti adalah satu faktor penting dalam membangun sebuah negara. Oleh itu, kita dan generasi baharu perlu sentiasa ditekankan tentang betapa pentingnya untuk mengekalkan nilai kepercayaan dan perpaduan bangsa Malaysia ini.

Bersempena dengan tema Hari Malaysia 2019 iaitu ‘Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih’, marilah kita  bersama-sama menyemarakkan perpaduan serta menumbuhkan semangat cintakan negara kita ini. Selain itu, menyalakan nilai integriti, jati diri rakyat Malaysia yang bersih dan tinggi dalam menuju Malaysia Baharu adalah tanggungjawab semua peringkat masyarakat.

Sesungguhnya, kesedaran kita tentang betapa besar nikmat yang ada di dalam negara ini, akan menyebabkan kita akan sentiasa mencari jalan dan berusaha sedaya mungkin untuk mempertahankannya. Oleh itu, kita menyambut baik saranan Perdana Menteri dalam ucapan beliau sempena Hari Kebangsaan baru-baru ini dalam mewujudkan Wawasan Kemakmuran Bersama. Usaha  tersebut adalah untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang terus-menerus membangun secara mampan seiring dengan pengagihan ekonomi yang adil dan inklusif di setiap peringkat rantaian nilai, kelas, kaum dan geografi sehingga mewujudkan rasa keharmonian dan kestabilan dalam kalangan rakyat menjelang tahun 2030.

Kita sebagai rakyat Malaysia sewajarnya berpimpin tangan menuju ke arah yang lebih padu dan utuh. Oleh itu, marilah sama-sama kita menghayati firman Allah SWT:

وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ

Maksudnya: Dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu, (Surah al-Anfal: 46)

Harapan saya dan seluruh warga IKRAM Sarawak, semoga kita dapat merapatkan perpaduan dan menyatukan masyarakat dengan penuh keharmonian dan aman sejahtera.

Ya Allah! Sesungguhnya kami memohon rahmat dari sisi-Mu, semoga Engkau memperkukuhkan perpaduan kami, Engkau merapatkan jurang perpecahan / perselisihan kami, Engkau hindarkan diri kami daripada segala fitnah, dan Engkau memperelokkan urusan agama dan kehidupan dunia kami.

Selamat menyambut Hari Malaysia dan selamat maju jaya.

Sekian.

Wabillahhitaufik walhidayah wasalamualakan warahmatullahi wabarakatuh.

“Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih”

Ust Hj Mohamad Salleh Bin Hamdin
YDPN Pertubuhan IKRAM Malaysia Negeri Sarawak

Read 290 times Last modified on Monday, 16 September 2019 06:30

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Sarawak

Pertubuhan IKRAM Malaysia
Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Lot 3108-3113, Sublot 3,
Jalan Astana, 93050 Petra Jaya,
Sarawak, MALAYSIA.
No. Tel. / faks : 082-230 927
No. Tel. Setiausaha :
Dr. Noor Hisyam bin Noor Mohamed
(017-334 6405)
Our website is protected by DMC Firewall!