wrapper

Berita Terkini

الإثنين 5 جمادى الثانية 1442   |   Monday 18 January 2021
KELAZIMAN BAHARU PEMBELAJARAN IPT
Sesi pembelajaran di universiti bagi sesi 2020/2021 telah pun bermula sejak awal bulan Oktober yang lalu. Suasana baharu yang dilihat semasa permulaan sesi baharu ini adalah sesi pendaftaran pelajar baharu dan pelajar
SABAR HADAPI UJIAN
Pengenalan KINI sudah masuk gelombang ketiga penularan wabak Covid-19 yang melanda dunia, ujian besar bagi manusia sejagat. Virus Covid-19 ini pandemik yang menakutkan.Hampir 1.2 juta kematian dilaporkan akibat
Hijrah Kepada Kebaikan
Dalam kita berniat berhijrah,kita berniat berhijrah, kadang-kadang ada “angin munafik sepoi-sepoi” hadir dalam hati kita. Bisikan ke cuping telinga sehingga akal menerbitkan ingin menangguh lagi. Daripada situ,
Perutusan Sempena Hari Guru (Murabbi) Rangkaian SRI SMI Al-Amin Sarawak
  Perutusan Sempena Hari Guru (Murabbi) Rangkaian SRI SMI Al-Amin Sarawak ”Guru Pembina Negara Rahmah” Segala puji dan syukur kepada Allah SWT, selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Alhamdulillah,
Thursday, 16 July 2015 08:00

i-Bantu Terus Komited Santuni Golongan Yang Kurang Berkemampuan

Rate this item
(0 votes)

Aktivis_i-Bantu_Bintulu_menghulurkan_bantuan_ke_salah_sebuah_rumah_penerima_bantuan_copy_copy.jpg

Pertubuhan IKRAM Malaysia merupakan pertubuhan yang berteraskan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan hidup masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam.

Oleh itu, IKRAM berusaha untuk menggerakkan program yang terbaik bagi memastikan nilai Islam ini dapat disampaikan secara berkesan.

Di Sarawak, IKRAM mempunyai lima cawangan daerah iaitu Kuching, Kota Samarahan, Sibu, Bintulu dan Miri.

Setiap cawangan ini mempunyai struktur kepimpinan masing-masing dan bertanggungjawab

menyusun aktiviti pendidikan atau tarbiah, dakwah serta khidmat masyarakat di tempat yang berhampiran dengan cawangannya.

Pertubuhan IKRAM Malaysia turut komited dalam melaksanakan aktiviti khidmat masyarakat bagi menyantuni mereka yang kurang bernasib baik dan berkemampuan melalui institusinya, i-Bantu.

Berikut merupakan rangkuman aktiviti i-Bantu di seluruh sarawak pada 11 dan 12 Julai yang lepas.

KUCHING: Majlis Pelancaran Bazar Aidilfitri dan Tabung kemanusiaan MyCARE telah disempurnakan oleh YB Datuk Hj Mohd Naroden Hj Majais dan telah disaksikan oleh Dr. Hj Azhar bin Hj Ahmad, YDP IKRAM Negeri Sarawak.

Majlis ini dianjurkan oleh Koperasi Usahawan Bumiputera Sarawak (KUSB) dengan kerjasama Pertubuhan Islam Gabungan Amal (PERTIGA), Pertubuhan IKRAM Malaysia negeri Sarawak, Unit Pembangunan Usahawan Bumiputera Sarawak dan Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU).

Selain itu, majlis juga meraikan golongan yang kurang berkemampuan dengan penyerahan 20 kotak pek makanan dan beras untuk mereka yang terpilih di Kampung Kudei. Penyampaian di sempurnakan oleh YB Datuk Hj Mohd Naroden Hj Majais.

Di akhir majlis, penyerahan bubur lambuk diberikan kpd pengunjung bazar.

KOTA SAMARAHAN: Untuk program Tautan Kasih Ramadan kali ini, i-Bantu Kota Samarahan mengagihkan pek makanan kepada 100 buah keluarga daripada lima buah kampung di sekitar Kota Samarahan iaitu Kampung Sambir, Kampung Melayu, Kampung Tanjung Bundong, Kampung Baru dan Kampung Meranek.

Turut diadakan program sebuah rumah seorang ibu tunggal di Kampung Baru oleh Wanita IKRAM Kota Samarahan.

SIBU: Di Sibu pula, agihan pek makanan kepada keluarga yang kurang berkemampuan bertempat di Kampung Bahagia Jaya, Sibu dan Kpg Semop dan Kpg Saai di Daro Mukah

BINTULU: Minggu lepas merupakan minggu terakhir bagi agihan sumbangan Santuni Asnaf Raikan Aidilfitri 1436H [SARA 1436H] melibatkan tiga buah kampung iaitu Kampung Sungai Plan, Kampung Kemunting dan Kampung Jepak. Seperti yang disasarkan, SARA 1436H telah berjaya menyalurkan bantuan kepada 80 keluarga asnaf di serata Bintulu. Lebih kurang RM17,000 terkumpul untuk tujuan ini. Semuanya dari orang perseorangan, pertubuhan seperti JKIM MLNG dan juga hasil kutipan Rayuan Ramadhan IKRAM.

MIRI: i-Bantu IKRAM daerah Miri melalui Skuad IKRAM Prihatin membuka booth bergerak di Taman Bulatan Pujut dengan khidmat menyediakan makanan dan pakaian percuma untuk mereka yang memerlukan.

Menerusi booth ini juga, masyarakat sekitar boleh menyumbang makanan untuk diedarkan secara percuma kepada mereka yang memerlukan. Di samping itu, pihak Skuad IKRAM Prihatin juga menerima sumbangan pakaian terpakai bagi keperluan khidmat masyarakat sekitar Miri.

Pada masa yang sama, penyerahan pek makanan kepada keluarga yang kurang berkemampuan turut diadakan di Kampung Baram, Miri.

Orang ramai dijemput untuk turut serta dalam program-program anjuran IKRAM pada masa akan datang. Selain itu, sokongan dan penglibatan masyarakat dalam melaksanakan program-program ini sangat dialu-alukan.

Read 1770 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Sarawak

Pertubuhan IKRAM Malaysia
Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Lot 3108-3113, Sublot 3,
Jalan Astana, 93050 Petra Jaya,
Sarawak, MALAYSIA.
No. Tel. / faks : 082-230 927
No. Tel. Setiausaha :
Dr. Noor Hisyam bin Noor Mohamed
(017-334 6405)
DMC Firewall is a Joomla Security extension!