wrapper

Berita Terkini

السبت 19 ذو الحجّة 1441   |   Saturday 08 August 2020
Perutusan Sempena Hari Guru (Murabbi) Rangkaian SRI SMI Al-Amin Sarawak
  Perutusan Sempena Hari Guru (Murabbi) Rangkaian SRI SMI Al-Amin Sarawak ”Guru Pembina Negara Rahmah” Segala puji dan syukur kepada Allah SWT, selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Alhamdulillah,
Pelancaran Kempen Semarak Ramadhan 1441H IKRAM Sarawak
Bersempena dengan kedatangan bulan Ramadhan tahun 2020 kali ini, IKRAM Sarawak telah melancarkan Kempen Semarak Ramadhan 1441H IKRAM Sarawak bagi menyemarakkan sambutan bulan mulia ini. Memandangkan keadaan Perintah
Kata Kaunselor: Hikmah di sebalik wabak Covid-19
  Kata Kaunselor: Hikmah di sebalik wabak Covid19   Seluruh dunia termasuk Malaysia dikejutkan dengan kehadiran Covid-19. Sebelum ini, kita hanya mendengar di media wabak ini melanda di China. Macam
Perutusan YDPN IKRAM Sarawak sesi 2020-2022
    IKRAM Sarawak, Bersedia Berkhidmat Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,   Setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah SWT yang telah mengurniakan rahmat dan nikmatNYA ke atas setiap diri
Monday, 19 January 2015 08:00

Dunia Hanya Permainan, Usah Tertipu Dengannya

Rate this item
(0 votes)

Mr.-Onigiri-Dunia-ini-ibarat-permainan-dan-senda-gurau--1024x768.jpgSepertimana sebentarnya keindahan matahari memancarkan cahayanya pada siang hari, sekejapnya kecantikan sinar bulan pada malam harinya, begitu jugalah sifat sementara dunia dan kecantikannya. Tidak dapat dinafikan, dunia ini begitu mengiurkan sesiapa sahaja yang melihatnya.

Keindahannya memukau, sehingga begitu ramai yang tergoda padanya. Harta yang banyak, rumah banglo yang tersergam megah, kereta yang mewah, pangkat yang tinggi, siapa yang tidak terpukau dengannya?

Namun begitu, dunia ini adalah keindahan yang memperdaya dan ramai yang terjerat dengan keindahannya.

 

Ia selari dengan firman Allah dalam Surah al-Hadid ayat 20,

‘Ketahuilah bahawa kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah permainan dan hiburan (yang melalaikan).’

Natijah daripada cinta dunia ini, lahirlah manusia yang mempunyai sifat-sifat yang menjengkelkan. Kecintaan kepada dunia menjadikan seseorang itu menjadi sombong dan bongkak lalu mengabaikan hak dan tanggungjawabnya sebagai seorang Muslim.

Kita Ibarat Pengembara

Daripada Ibnu Umar berkata, Rasulullah memegang bahu saya seraya bersabda:

‘Jadilah engkau di dunia seakan-akan orang asing atau pengembara.’ Ibnu Umar berkata: ‘Jika kamu berada pada waktu petang hari jangan tunggu pagi hari dan jika kamu berada pada waktu pagi hari jangan tunggu petang hari, gunakanlah kesihatanmu untuk persiapan saat sakitmu dan kehidupanmu untuk kematianmu.’

Hadis Riwayat Imam Bukhari.

Kita di dunia yang bersifat sementara ini ibarat seorang pengembara yang akan menuju ke suatu destinasi iaitu negeri akhirat yang kekal selamanya. Maka seorang pengembara itu seharusnya tidak terleka dengan keindahan tempat persinggahan iaitu dunia dan lalai dengan keindahannya. Pengembara juga tidak seharusnya lupa bahawa tujuan ia singgah sebentar di persinggahan dunia adalah untuk mencari bekal semata-mata. Bekal yang dimaksudkan tentulah amal soleh yang akan dipersembahkan.

Namun, ramai yang lupa akan hakikat ini. Dunia ini yang sepatutnya dijadikan medan berlumba-lumba untuk mengumpul bekal amal soleh telah bertukar menjadi medan mengumpul harta dan kekayaan. Harta adalah segala-galanya dalam hidup mereka.

Harta Sebagai Alat

Allah tidak pernah melarang umatnya untuk mengumpul harta. Tidak sama sekali. Akan tetapi, harta yang kita ada itu hendaklah digunakan sebaik-baiknya. Kitalah yang sepatutnya mengawal harta tersebut, bukan harta tersebut yang mengawal tingkah laku dan tindakan kita.

Jika kita menelusuri sirah para sahabat Rasulullah SAW, ramai sebenarnya di antara mereka yang kaya raya seperti Uthman bin Affan, Abdul Rahman bin Auf, Talhah bin Ubaidillah, Zubair bin Al-awwam dan hatta isteri baginda sendiri, Khadijah binti Khuwailid juga seorang yang kaya raya. Namun, biarpun mereka memiliki kekayaan harta, tetapi jiwa mereka tidak terbelenggu olehnya. Malah mereka memanfaatkan harta yang ada untuk membantu perjuangan Rasulullah SAW untuk menyampaikan Islam pada waktu tersebut.

Kita juga seharusnya begitu. Kita harus sedar, apa yang ada pada kita tak kira harta, keluarga, anak-anak, rumah yang besar, kereta yang mewah dan segala macam aset itu adalah pinjaman semata-mata. Ia perlu digunakan sebaik-baiknya menurut kehendak Sang Pemberi Pinjaman tersebut. Uruskanlah harta kita dengan baik, agar harta itulah yang akan menjadi penyebab kita ke syurga-Nya bukan sebaliknya.

Menjaga hati daripada cinta dunia

Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi penyakit cinta dunia. Antaranya:


1. Zuhud terhadap dunia


“Zuhudlah di dunia maka Allah mencintai kalian dan zuhudlah atas apa-apa yang ada pada sebahagian manusia, maka kamu akan dicintai mereka” (HR Ibnu Majah)

2. Mengingati mati


“Teruslah mengingati mati, kerana hal tersebut akan mengesampingkan kesenangan dunia.” (HR Tirmizi)

3. Hidup seperti orang asing


“Jadilah engkau hidup di dunia seberti orang asing (musafir).” (HR Bukhari)

4. Mengingati bahawa akhirat sahaja yang kekal abadi


“Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya sekiranya mereka mengetahui.” (Surah al-Ankabut:64)

Read 1970 times Last modified on Monday, 11 May 2015 10:39

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Sarawak

Pertubuhan IKRAM Malaysia
Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Lot 3108-3113, Sublot 3,
Jalan Astana, 93050 Petra Jaya,
Sarawak, MALAYSIA.
No. Tel. / faks : 082-230 927
No. Tel. Setiausaha :
Dr. Noor Hisyam bin Noor Mohamed
(017-334 6405)
DMC Firewall is a Joomla Security extension!