wrapper

Berita Terkini

الإثنين 18 رجب 1442   |   Monday 01 March 2021

Bagi menyokong untuk menghasilkan warganegara yang berilmu pengetahuan dan memiliki sahsiah unggul, Pertubuhan IKRAM Negeri Perak telah melancarkan program IMPAK (Ibu Bapa Memastikan Peningkatan Akademik Anak-Anak) di Ipoh dan Simpang Pulai. Program IMPAK adalah satu program pendidikan ibu bapa  bagi membantu anak-anak dalam pembelajaran di rumah. IMPAK mengandungi sepuluh modul yang merangkumi aspek-aspek membina keyakinan ibu bapa dalam memberikan sokongan kepada anak-anak, pengurusan rumah, kemahiran belajar, kemahiran pengurusan kewangan, kemahiran penyelesaian masalah dan kemahiran pengurusan kesihatan keluarga. 

Modul IMPAK  di hasilkan secara usahasama Tamil Foundation Malaysia dan Gabungan Bertindak Malaysia. IMPAK telah dilaksanakan di banyak komuniti merentasi pelbagai kaum di Malaysia dan memberikan kesan yang positif terhadap peningkatan akademik anak-anak dalam kalangan ibu bapa yang mengikuti program ini. 

Di Negeri Perak, IMPAK di laksanakan oleh IKRAM Perak melalui Jawatankuasa Wanita IKRAM Negeri Perak. Perlaksanaan IMPAK dalam komuniti dilaksanakan dengan kerjasama daripada rakan komuniti setempat. Rakan komuniti yang terlibat dalam perlaksanaan IMPAK di Ipoh adalah  Jawatankuasa Masjid Abdul Rahman Auf, Ipoh Perak. Manakala program IMPAK di Simpang Pulai dilaksanakan dengan kerjasama Sekolah Menengah Kebangsaan Simpang Pulai. 

 

Penyertaan ibu bapa dalam program IMPAK adalah secara sukarela dan bayaran penyertaan adalah percuma. IMPAK dikendalikan oleh jurulatih yang terdiri daripada ahli Pertubuhan IKRAM Malaysia. Semua jurulatih diberikan latihan dan tauliah oleh sekretariat IMPAK Kebangsaan. Semoga program IMPAK ini akan dapat menyumbang secara positif kepada meningkatkan kemahiran dan kualiti bimbingan ibu bapa dalam membantu pembelajaran anak-anak. Ini seterusnya akan dapat menyumbang kepada kemenjadian pelajar sekolah. 

 

Susulan dengan usaha berterusan Kementerian Kesihatan Malaysia dalam mengurangkan bilangan perokok dalam kalangan rakyat Malaysia,  Pertubuhan IKRAM Negeri Perak Darul Ridzuan telah mengambil inisiatif melancarkan Perak Bebas Asap Rokok (PERBAR). Bagi menjayakan usaha ini, IKRAM Perak telah mengambil usaha untuk mengadakan Bengkel Latihan Sukarelawan PERBAR pada 19hb Januari 2019.

Seramai tiga puluh sukarelawan PERBAR telah hadir mengikuti  Bengkel Latihan Sukarelawan PERBAR. Dalam bengkel ini, para peserta telah diberikan latihan melalui sesi syarahan dan praktikal oleh petugas kesihatan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. 

Objektif PERBAR adalah untuk mendidik masyarakat supaya tidak terjebak dengan gejala merokok. Strategi yang digunakan adalah melalui program pendidikan yang dilaksanakan melalui sokongan sukarelawan PERBAR. Keahlian sukarelawan PERBAR adalah terbuka kepada semua rakyat Malaysia. Penyertaan sukarelawan PERBAR boleh di buat melalui  

https://chat.whatsapp.com/HaCD6lw70PhKkLE88emGPV

 

 

Monday, 28 January 2019 17:50

JAWATANKUASA IKRAM NEGERI PERAK 2018-2020

Written by

JAWATANKUASA IKRAM PERAK

SESI 2018-2020

 

Yang Dipertua

Mohd. Fahmy bin Sarangat

 

Timbalan Yang Dipertua

Hj Abdul Aziz bin Wok Ghazali

 

Setiausaha

Zain bin Haji Mohamed

 

Bendahari

Dr Selamat bin Aliman

 

Ketua Wanita

Hajah Muzdalifah binti Mokhtadi

 

Penolong Setiausaha

Hj Harith Fadzilah bin Abd Khalid

 

Ahli Jawatankuasa

Amir bin Ismail

Dr Mokhtar bin Ismail

Hj Ghulam Muzammil bin Mohamed

Hj Kamarul Bahrin bin Mohd Radzi

Ir Dzulfida bin A Razak

Nordin bin Mohd Salem

Hj Ainol Azhar bin Jamil

Dr Balkisnah binti Shaharudin

Dr Roslizar bin Mat Ali

Dr Che Soh bin Said

Ustaz Shamsul Bahrain bin Hashim

Dr Ahmad Kamil bin Mahmood

Ustaz Mohd Norzalan bin Mohd Hassan

 

 

Sunday, 15 January 2017 08:00

Hubungi Kami

Written by

Pertubuhan IKRAM Malaysia (Perak Darul Ridzuan)
36A, Persiaran Halaman Ampang 6,
Halaman Ampang Mewah,
31350 IPOH, Perak Darul Ridzuan
Tel : 019-575 0798
www.facebook.com/ikramperak
 

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd