wrapper

Berita Terkini

الإثنين 12 جمادى الثانية 1442   |   Monday 25 January 2021
Futsal eratkan ukhuwah remaja
Musim cuti sekolah digunakan sepenuhnya oleh remaja sekolah untuk menjalankan aktiviti bermanfaat.  Ikramteens Melaka telah menganjurkan satu perlawanan futsal untuk remaja pada Sabtu 19 March lalu bertempat di
Kanak-kanak perlu tahu diri mereka terlalu berharga
Kebelakangan ini sering berlaku kejadian kanak-kanak diganggu secara seksual tanpa mereka sedari. Walaupun umur mereka masih terlalu mentah, mereka perlu mempunyai pengetahuan tentang kesihatan reproduktif yang sesuai
Program Staying Safe
Anda sayangkan anak anda? Pastikan anda menjadi ibubapa yang sentiasa peka dengan keselamatan anak anda. Jom bawa keluarga anda pada hujung minggu ni ke Program 'Staying Safe'.Pada 21 Feb 2016 ; 8.45 pagi - 12 tgh di
Kem Tahfiz 2015
Kem Tahfiz Perdana anjuran Wanita Ikram Melaka telah dapat dilaksanakan dengan jayanya pada 31 Mei - 5 Jun 2015 bertempat di SM Al-Amin Bestari d'Merlimau, Melaka.  Seramai 31 peserta yang berumur antara 7 - 15
Monday, 02 February 2015 08:00

Di sebalik pahala ada 'suka', di sebalik syurga ada 'reda'

Rate this item
(0 votes)
Di sebalik pahala ada "suka". Di sebalik syurga ada "reda". Maknanya Allah memberikan pahala kerana Dia suka akan amalan kita. Allah mengurniakan syurga apabila Dia reda dengan kita.
Slide1 copy
Tiada siapa boleh mewajibkan Allah memberi pahala dan syurga. Boleh jadi suatu amalan berpahala sepatutnya, tetapi berdosa kerana Allah tidak suka. Contohnya kita menderma tetapi niat di hati menanti apa orang akan kata. Begitulah, ada amalan yang membawa ke syurga sepatutnya, sebaliknya mengheret kita ke neraka kerana Allah tidak reda.
Rasulullah sudah mengingatkan: "Orang terawal yang akan diadili ialah seorang yang mati syahid. Allah memperlihatkan kurniaan yang pernah diberikan kepadanya.
Allah bertanya: Apakah yang kamu lakukan dengan nikmat-nikmat tersebut?'
 
'Aku berperang di jalan-Mu sehingga aku gugur sebagai syahid.'
'Kamu tipu! Kamu berperang supaya kamu dipanggil wira. Dan gelaran itu telah diberikan.'
Lalu Allah memerintahkan dia dibawa pergi dengan wajahnya terseret sampailah dia dilemparkan ke dalam neraka.
Kemudiannya seorang yang menuntut ilmu dan mengajarkannya serta membaca al-Quran. Allah mem perlihatkan kurniaan yang pernah diberikan kepadanya.
"Apakah yang kamu lakukan dengan nikmat tersebut?'
Aku belajar ilmu dan mengajarkannya serta membaca al-Quran kerana-Mu.'
'Kamu tipu! Kamu belajar ilmu supaya dipanggil orang alim dan kamu membaca al-Quran supaya disebut qari. Dan gelaran itu telah diberikan.'
Lalu Allah memerintahkan dia dibawa pergi dengan wajahnya terseret sampailah dia dilemparkan ke dalam neraka.
 
Kemudiannya seseorang yang diberikan Allah kemewahan kepadanya. Allah memperlihatkan kurniaan yang pernah diberikan kepadanya.
'Apakah yang kamu lakukan dengan nikmat tersebut?'
'Tidak ada satu jalan (kebaikan) pun yang Engkau sukai melainkan aku menyedekahkan harta pada semua jalan tersebut.'
'Kamu tipu! Kamu melakukannya supaya dipanggil dermawan. Dan gelaran itu telah diberikan.'
Lalu Allah memerintahkan dia dibawa pergi dengan wajahnya terseret sampailah dia dilemparkan ke dalam neraka." (Riwayat Muslim)
Selain sum'ah seperti dalam sabda Nabi, syirik, riyak, takbur dan banyak lagi perkara yang boleh membuang suka dan reda Allah pada amalan syurga dan berpahala kita. Jadi semak diri selalu, adakah setiap amalan syurga atau berpahala yang kita lakukan demi Allah suka dan reda?
Read 1809 times
More in this category: « IKRAM DAERAH ALOG GAJAH TAZKIRAH »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Melaka

Pertubuhan IKRAM Malaysia, Melaka

4-1 Jalan Jati 2, Taman Jati
75350 Batu Berendam Melaka

Tel : 012 6217565 (Suriyati Yusoff)
Email : ikrammelaka@gmail.com

Our website is protected by DMC Firewall!