wrapper

Berita Terkini

الخميس 12 ذو القعدة 1441   |   Friday 03 July 2020
Friday, 05 June 2020 10:05

Yuran pengajian adalah nyawa pengoperasian sekolah swasta

Rate this item
(0 votes)

Kenyataan Media
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
5 Jun 2020 / 13 Syawal 1441H

YURAN PENGAJIAN ADALAH NYAWA PENGOPERASIAN SEKOLAH SWASTA

IKRAM mengambil maklum bahawa pernyataan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengenai bayaran yuran pengajian pelajar di sekolah swasta seperti dilaporkan media.

 

“ ..... sekolah masih ditutup. Oleh kerana masih ditutup, tentu saja guru-guru di sekolah tersebut tidak mengajar pun. Jadi kos operasi di sekolah itu tidak ada. Mereka tidak bayar guru, tidak bayar staf dan lain-lain, kenapa pula ibu bapa yang anak mereka tidak belajar terpaksa bayar yuran walaupun separuh? ..... selagi sekolah tidak dibuka, saya harap tidak ada sekolah yang mengutip yuran daripada pelajar-pelajar.”

(Rujuk video lengkap di sini: http://english.astroawani.com/malaysia-videos/kalau-servis-tidak-diberikan-bayaran-tidak-perlu-diminta-ismail-sabri-1852732)

 

Pihak kami amat gusar dengan kenyataan Menteri Kanan berkenaan yang akan memberi kesan terhadap kelangsungan (survival) sekolah-sekolah swasta, terutamanya yang tidak berorientasikan keuntungan seperti sekolah-sekolah di bawah rangkaian IKRAM MUSLEH.

 

Seperti dimaklumi, kos operasi sekolah persendirian adalah bergantung hampir sepenuhnya kepada yuran-yuran pengajian sekolah setiap bulan. Sebahagian besar daripada pendapatan ini diperuntukkan kepada penggajian guru dan staf sekolah. Bagi sekolah-sekolah yang berorientasikan kebajikan seperti sekolah-sekolah di bawah rangkaian IKRAM MUSLEH, kemungkinan gulung tikar amat besar jika ibu bapa tidak membayar yuran bulanan seperti yang ditetapkan.

 

Sekolah persendirian telah akur dengan arahan-arahan pihak kerajaan, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) khususnya berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyebabkan sekolah terpaksa ditutup dan guru tidak dapat melaksanakan PdPC bersemuka seperti biasa. Pada 17 Mei 2020 yang lepas, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) sendiri mengingatkan bahawa sekolah-sekolah swasta dan antarabangsa tidak dibenarkan beroperasi.

(Berita lengkap di sini http://www.astroawani.com/berita-malaysia/sekolah-swasta-antarabangsa-diingatkan-tidak-dibuka-ismail-243323)

 

Atas rasa amanah dan bertanggungjawab serta mengikut Surat Siaran KPM bertarikh 27 Mac 2020, sekolah-sekolah persendirian telah menjalankan pelbagai inisiatif dan inovasi dalam proses pendidikan termasuklah PdP, program kokurikulum dan program pentarbiahan pelajar secara maya. Hampir kesemua inisiatif dan inovasi tersebut dilaksanakan dalam talian semenjak tarikh mula PKP pada 18 Mac 2020 sehingga sekarang. Jelasnya guru-guru bukan sahaja menjalankan tugas mengajar malah lebih daripada itu.

 

Sekolah-sekolah ini juga telah akur dengan arahan bahawa mana-mana institusi tidak dibenarkan memberhentikan pekerjanya, malah pihak kerajaan telah menyediakan pelbagai bentuk bantuan bagi memastikan pemberhentian tidak dilakukan. Bukan mudah untuk sekolah-sekolah swasta memberhentikan guru, mengelakkan dari membayar gaji guru atau mengurangkan gaji apalagi apabila mereka tetap ditugaskan untuk menjalankan aktiviti PdPC walaupun secara dalam talian.

 

Sehubungan dengan itu, sukacita diingatkan bahawa pihak pendidikan swasta telah berganding bahu dengan pihak kerajaan dalam pembangunan negara (nation building) dengan memberi perkhidmatan pendidikan yang berkualiti. Tambahan pula, pihak pendidikan persendirian/swasta (di pelbagai peringkat) telah menyediakan lebih 100,000 peluang pekerjaan kepada rakyat. Pengalaman dan kepakaran pihak pendidikan persendirian/swasta (di pelbagai peringkat) juga dikongsikan dengan pihak KPM bertujuan meningkatkan kualiti pendidikan secara berterusan.

 

Dengan ini, pihak IKRAM MUSLEH memohon YB Menteri Kanan Keselamatan akan perkara-perkara berikut:

1. Menarik balik kenyataan beliau berkaitan isu yuran pengajian pelajar sekolah swasta.

2. Mengiktiraf dan memberi sokongan penuh kepada usaha pendidikan swasta dalam pembangunan negara (nation building).

3. Membenarkan sekolah-sekolah swasta beroperasi dengan SOP sendiri dengan mengambil kira peraturan-peraturan yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara, Kementerian Pendidikan Malaysia dan Kementerian Kesihatan Malaysia.

 

Prof Dr Omar Yaakob
Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 2013 times Last modified on Friday, 05 June 2020 11:17

11 Comments

 • Comment Link Anonymous Friday, 05 June 2020 18:54 posted by Anonymous

  Betul dan sangat bersetuju, guru² yg bekerja di sekolah swasta bukanlah bergaji hari seperti pekerja kontrak biasa, mereka dalam kalangan berkeluarga yg masih memerlukan jawapan kerajaan untuk mula bertugas seperti biasa.
  Bagaimana pihak Menteri boleh menyatakan mereka tidak dibayar gaji dan tidak menjalankan tugas, Apakah sewa premis juga pihak kerajaan akan tanggung?
  Perlu tarik semula kenyataan seperti ini.

 • Comment Link Amirul mukmin Friday, 05 June 2020 19:00 posted by Amirul mukmin

  Kebanyakkan ibu-bapa yg menghantar anak mereka ke sekolah swasta boleh dikatakan mempunyai kedudukan kewangan yg stabil. So tak de masalah untuk bayaran yuran bulanan seperti biasa. Tapi sekiranya sekolah rendah masih lagi tidak dibenarkan buka sehingga akhir tahun ini, ibu bapa mencadangkan pihak sekolah mencari alternatif lain memandangkan ibu-bapa merasakan pembayaran yuran bulanan tidak setimpal dengan apa yang anak mereka dapat.

 • Comment Link zahir Friday, 05 June 2020 22:47 posted by zahir

  adakah pihak tuan mendapat bantuan subsidi upah daripada kerajaan?

 • Comment Link ibnu hussin Saturday, 06 June 2020 10:23 posted by ibnu hussin

  Yuran wajar diteruskan, tapi pada kadar yang lebih adil pada ibubapa.. contohnya di SMIH kadar yuran RM 600 termasuk makan minum dan bil facility asrama, pastinya belanja kos makanan berkurangan dan sewajarnya dipotong anggaran rm200-300 sebulan.. itu lebih adil kepada ibubapa. Jika Hira lebih telus dalam hal ini, pastinya simpati & derma dari ibubapa yang kaya akan datang melimpah ruah..

 • Comment Link Ina Saturday, 06 June 2020 10:34 posted by Ina

  Kami pihak ibu bapa in shaa Allah masih boleh membayar yuran sekolah cuma mohon jasa baik pihak sekolah jika boleh untuk mengurangkan sedikit jumlah yuran yang perlu dibayar seperti menolak kos2 yg terlibat jika murid yg tdak hadir ke sek..dgn kata mudah memberi diskaun yg win win situation..
  Agar kedua2 pihak berasa berbaloi dgn apa yg dpt dan apa yg diberi kerana ramai yang terkesan dgn PKP yg dilaksanakan oleh kerajaan ini. Namun kita perlu berusaha lebih utk meneruskan kelangsungan hidup masing2..kami doakan agar pihak sekolah dapat terus beroperasi spt yg diharapkan dan kami akn terus menyokong dgn apa saja tindakan dr pihak sekolah.

 • Comment Link shahafzan bin Nazri Saturday, 06 June 2020 16:18 posted by shahafzan bin Nazri

  Seperti komen diatas, insha Allah kami ibu bapa masih mampu membayar yuran sekolah cuma pertimbangan perlu dibuat oleh pihak sekolah dengan keadaan situasi memang-menang dalam membuat kajian sebelum dan semasa PKP dilaksanakan. Kajian yang saya maksudkan adalah perbandingan kos-kos yang terlibat seperti perbezaan dari segi gaji dan kos utiliti sebelum dan semasa PKP dilaksanakan agar satu jumlah peratusan pengurangan yuran diberi kepada pembayar. perkara ini boleh dibincangkan diperingkat PIBG sekolah untuk mendapat persetujuan agar situasi memang-menang diperolehi di dalam mesyuarat PIBG sekolah dengan data atau kajian yang dibentangkan.

  Sehubungan itu, selain daripada jadual ulangkaji yang diberikan oleh pihak sekolah kepada ibu bapa pelajar dipohon juga pihak sekolah menyediakan video pembelajaran cikgu sendiri (sepertimana sesi pembelajaran di dalam kelas) untuk pelajar dalam mengulangkaji pelajaran tersebut agar kerja atau ulangkaji yang diberikan dapat difahami oleh pelajar sebelum latihan dibuat. perkara tersebut adalah satu alternatif selain daripada sesi pembelajaran online (zoom, Team Meet dll) dengan mengikut silibus yang telah ditetap dan dirancang dalam tahun semasa.

  Diharap cadangan dan pandangan yang diberikan dapat dipertimbangkan oleh pihak sekolah yang berkaitan. Kami doakan agar pihak sekolah dapat beroperasi seperti yang diharapkan serta menyokong dengan apa sahaja tindakan dari pihak sekolah. Aamiin..

 • Comment Link Puan Siti Hajar Sunday, 07 June 2020 10:53 posted by Puan Siti Hajar

  Inshaallah boleh terus membayar yuran tersebut tapi mohon pihak sekolah berikan diskaun lebih kurang 45% - 50% (tolak kos2 yang terlibat semasa ketiadaan murid di sekolah / asrama).

  Terima kasih

 • Comment Link Mohd Sabri Sunday, 07 June 2020 15:32 posted by Mohd Sabri

  Salam,
  Mintalah subsidi kat gomen tu,awat keras kepala sgt Ikram ni?Lg mahu lawan buat apa?
  At least 10% utk 1 pelajar.

  Parent bayar 60% + gomen 10%.

  30% kira takde,means semua guru tmasuk pekerja kantin + tukang kebun mengalami defisit 30%.

  Tapi memandangkn tdk ke sekolah masih ada recovery dr segi minyak n tol.So bknny decisit penuh 30%.

  Parent pun pening kepala jg,so win-win situation.

  Utk mengelakkn pengangguran,semua org perlu ikat perut.

  Sapa rasa kaya bayarlah full amt,yg servival mcm sy ni perlukn diskaun.

  Apapun Ikram perlu memohon subsidi,jgn bertindak spt pembangkang yang membangkang xhabis2.
  Duit rakyat n semua rakyat tahu punca masalah.
  Insya ALlah, PM sedar tu duit rakyat dan dkembalikn kpd semua rakyat.

  Boleh cuba,jgn sombong bodoh dgn melawan blk statemnt menteri kanan.Kadang2 mrk xcukup maklumat.

 • Comment Link Mohd zaid Sunday, 07 June 2020 20:49 posted by Mohd zaid

  Salam, x kisah jika masih dikenakan yuran....tetapi biarlah berpada-pada...agar ada situasi menang menang...ini tidak Kadar yuran naik RM30 tetapi Kadar yuran semasa PKP hanya dibuat potongan RM20 dari kadar sebenar...pembelajaran online pun bukan ada setia masa lagipun tidak sepraktikal pembelajaran bersemuka....

 • Comment Link Mohd zaid Sunday, 07 June 2020 20:51 posted by Mohd zaid

  Salam, x kisah jika masih dikenakan yuran....tetapi biarlah berpada-pada...agar ada situasi menang menang...ini tidak Kadar yuran naik RM30 tetapi Kadar yuran semasa PKP hanya dibuat potongan RM20 dari kadar sebenar...pembelajaran online pun bukan ada setia masa lagipun tidak sepraktikal pembelajaran bersemuka....

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is a Joomla Security extension!