wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 15 ذو الحجّة 1441   |   Tuesday 04 August 2020
Saturday, 16 March 2019 08:15

IKRAM Kecam Tragedi Tembakan di Christchurch

Rate this item
(0 votes)

KENYATAAN MEDIA
PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM)
16 Mac 2019M / 9 Rejab 1440H

IKRAM KECAM TRAGEDI TEMBAKAN DI CHRISTCHURCH

Satu tragedi ngeri telah menimpa komuniti Muslim di Christchurch, New Zealand apabila seorang lelaki bersenjata menembak secara rambang sekaligus menyebabkan 49 orang terbunuh dan ramai yang lain tercedera di dua buah masjid di bandar tersebut semalam.

Seluruh barisan kepimpinan dan ahli IKRAM berdukacita atas kejadian yang didalangi puak pelampau serta dipercayai membenci golongan Muslim dan kaum pendatang.

IKRAM mengucapkan takziah kepada ahli keluarga dan kenalan mangsa, baik warga Malaysia atau bukan.

IKRAM menyambut baik kecaman kerajaan New Zealand yang menganggap pembunuhan kolektif ini sebagai satu bentuk keganasan.

IKRAM juga memuji pihak berkuasa New Zealand atas profesionalisme dan kecekapan mereka dalam menangkap serta mengadili penjenayah.

Berikutan serangan keganasan ini, IKRAM juga menggesa kerajaan Malaysia untuk memastikan keselamatan rakyat Malaysia di New Zealand dan negara-negara lain terjamin.

Kejadian sebegini jelas tidak mencerminkan nilai rakyat New Zealand secara umum atau kepercayaan agama mereka. Sebaliknya, ia merupakan jenayah yang membabitkan puak pelampau serta menjejaskan kesejahteraan awam.

IKRAM turut percaya bahawa isu rasisme and ekstrisme adalah universal dan tidak terhad kepada kawasan atau masyarakat tertentu.

Maka, IKRAM menyeru orang ramai untuk cakna dan berwaspada terhadap bahaya rasisme dan ekstremisme. Selain itu, dunia perlu mengambil tindakan segera bagi membendung isu ini sebelum ia membarah.

Menerima kepelbagaian dan perbezaan agama dan bangsa adalah tunjang utama dalam menangani rasisme dan ekstremisme di mana-mana, termasuklah di negara kita yang tercinta.

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden IKRAM

Read 1163 times Last modified on Saturday, 16 March 2019 09:07

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd