wrapper

Berita Terkini

الأحد 16 شوّال 1441   |   Sunday 07 June 2020
Sunday, 31 December 2017 08:00

2018: Bersama-sama Memacu Perubahan

Rate this item
(0 votes)

Perutusan Tahun Baru
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
1 Januari 2018
BERSAMA-SAMA MEMACU PERUBAHAN

Mendepani kita dewasa ini, negara terus berhadapan dengan pelbagai kemelut yang semakin meruncing dalam aspek politik kepartian yang sempit, jenayah korupsi, penyalahgunaan kuasa, ketirisan bajet, keadilan sosial yang meleset dan pengagihan kekayaan yang tidak adil.

Rakyat pula berhadapan dengan fenomena kemiskinan yang semakin mencengkam, jurang pendapatan yang bertambah meluas, kerosakan sosial dan akhlak yang semakin tenat, keruntuhan institusi-institusi keluarga yang semakin meningkat dan perpaduan rakyat yang kembali terancam.

Justeru, ia menuntut kita supaya melaksanakan tanggungjawab untuk mewujudkan pembaikan yang menyeluruh bagi memelihara manusia, nilai-nilai kemanusiaan, institusi-institusi kemasyarakatan dan persekitaran kehidupan dalam negara.

Menggerakkan usaha-usaha pembaikan tersebut memerlukan kerjasama semua pihak yang berazam, beriltizam untuk memperbaiki situasi negara dan mengangkat pelbagai kemelut yang sedang dihadapi serta memacu negara maju ke hadapan.

Oleh itu, perubahan ke arah situasi politik yang lebih baik, lebih sihat dan adil perlu dilakukan, yang akan mewujudkan ruang yang luas dan berkekalan bagi pembaikan perjalanan negara menuju negara rahmah untuk manusia dan alam semesta. Rakyat amat mendambakan satu perubahan ke arah mencapai kepimpinan negara yang kompeten dan berintegriti.

Semoga tahun baru 2018 ini, menjadi harapan IKRAM supaya situasi negara ini mula mengalami anjakan paradigma dalam pemulihan situasi politik, ekonomi, pendidikan, sosial dan lain-lain di samping mempertahankan keharmonian antara kaum dan agama.

“..Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri...” (Ar-Ra’d 13:11)

Bersama-samalah kita memacu perubahan ini demi kesejahteraan negara yang lebih baik, insya-Allah.


Jawatankuasa Pusat
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 2010 times Last modified on Sunday, 31 December 2017 22:58

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd