wrapper

Berita Terkini

الخميس 7 صفر 1442   |   Thursday 24 September 2020

SERI KEMBANGAN - Wanita Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) menyeru wanita Malaysia agar berusaha melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang berterusan untuk pemberdayaan diri di samping membantu wanita-wanita lain yang terpinggir.

“Usaha pemberdayaan wanita untuk setiap lapisan masyarakat merentasi usia dan sempadan geografi perlu dijayakan oleh semua pihak,” kata Ketua Wanita IKRAM, Ustazah Sallawahiu Mohd Salleh dalam ucapan sempena sambutan Hari Wanita Sedunia 2020 pada Ahad lalu.

 

Beliau yakin dengan meningkatnya penglibatan wanita dalam semua bidang khususnya dalam peringkat pembuat keputusan, ia dapat membantu menyelesaikan isu-isu wanita.

Namun jelasnya, dalam kerangka perjuangan membela nasib wanita, perlu dilihat bukan sahaja daripada prinsip kesamarataan atau kesetaraan (equality) tetapi ia juga dari sudut kesaksamaan dan keadilan (equity).

“Prinsip asas ini mengaitkan peranan, tanggungjawab, hak lelaki dan wanita dengan mengambil kira kekuatan dan kelemahan masing-masing.”

Tambahnya, Wanita IKRAM membawa naratif pertengahan iaitu setiap lelaki dan wanita perlu sokong menyokong antara satu sama lain bagi mengimbangi segala urusan sama ada dalam keluarga, masyarakat dan juga pembangunan negara untuk mencapai kesejahteraan bersama.

“Wanita ke hadapan bukan bertujuan untuk mengambil alih tugas dan tanggungjawab asas kaum lelaki, sebaliknya untuk saling melengkapkan dalam menyumbang kepada kesejahteraan umat dan negara.”

Menurutnya, masyarakat perlu terus dididik untuk menghormati wanita dan menghargai perbezaan gender dalam menentukan peranan masing-masing dalam keluarga, tempat kerja dan masyarakat.

“Pembentukan dasar dan polisi yang melibatkan pembangunan dan pembelaan wanita perlu dibuat dengan mengambil kira peranan, tanggungjawab dan hak wanita.”

Tambahnya lagi, ekosistem sokongan wanita perlu diperkasakan untuk mencapai kesejahteraan dalam kehidupan di samping mempelbagaikan skim kerja dan sokongan ekonomi yang mesra wanita dan keluarga.

Bagi Pengarah Program Sambutan Hari Wanita Sedunia 2020, Dr Diana Katiman, Wanita IKRAM mengguna pakai tema yang diketengahkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat iaitu ‘Seimbang Untuk Sejahtera’.

Jelasnya, pihaknya telah menganjurkan beberapa program sempena sambutan tersebut pada 4 hingga 8 Mac 2020 di Alamanda Shopping Centre, Putrajaya dengan sambutan yang menggalakkan daripada para pengunjung.

Program-program yang telah diadakan antaranya perkongsian pengalaman usahanita berjaya, bedah buku, Sembang Bernas ‘Seimbang Untuk Sejahtera’, sentuhan selamat, pameran anti dadah dan pemeriksaan kesihatan serta edaran bunga ros untuk wanita.  

Namun tambahnya, berikutan pengumuman Kementerian Kesihatan Malaysia mengenai peningkatan mendadak kes COVID-19, sebahagian program pada 6 dan 7 Mac terpaksa ditangguhkan dan program kemuncak pada 8 Mac pula dipindahkan ke Kompleks IKRAM.

Last modified on Wednesday, 11 March 2020

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd