wrapper

Berita Terkini

الإثنين 2 جمادى الثانية 1441   |   Monday 27 January 2020

KUALA LUMPUR - Hasil dapatan kajian Institut Darul Ehsan (IDE) menunjukkan 75 peratus responden berpandangan bahawa Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad perlu memegang jawatan berkenaan dalam tempoh dua tahun sahaja.

Daripada majoriti yang berpandangan Tun Mahathir perlu melepaskan jawatan, ia terpecah kepada empat kumpulan iaitu 44 peratus menyokong jawatan perlu dilepaskan enam bulan dari sekarang, 36 peratus menyokong jawatan itu dipegang tidak melebihi dua tahun dan 20 peratus menyokong jawatan itu perlu dilepas serta-merta.

Walau bagaimanapun, hanya 22 peratus sahaja merasakan tidak perlu melepaskan jawatan itu.

Survei yang dijalankan oleh IDE juga mendapatkan pandangan daripada rakyat tentang siapakah yang disokong untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia selepas Tun Mahathir.

Oleh itu, didapati majoriti rakyat Malaysia menyokong Dato’ Seri Anwar Ibrahim menggantikan Tun Mahathir dengan undian 45 peratus mengalahkan calon daripada blok kerajaan dan pembangkang.

Tan Sri Muhyiddin Yassin di tempat kedua dengan 16 peratus dan Dato’ Seri Azmin Ali di tempat ketiga dengan 11 peratus.

Melalui kenyataannya, IDE menyatakan Survei Malaysia 2019 ini merupakan kajian yang ke-62 dilakukan sejak mengetuai UMCEDEL melibatkan jumlah responden seramai 72,743 orang.

Ia terdiri daripada pelajar IPTA dan IPTS secara rawak dengan soalan kaji selidik berstruktur menggunakan inovasi aplikasi IDE eSurvei dan Tablet.

Last modified on Thursday, 18 July 2019

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

Our website is protected by DMC Firewall!