wrapper

Berita Terkini

الإثنين 16 ذو القعدة 1441   |   Monday 06 July 2020


GEORGETOWN - Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) Negeri Pulau Pinang hari ini membantah pementasan teater oleh penggiat Performing Arts Centre of Penang (PenangPAC) yang bertajuk “Sex in Georgetown City" pada 14 hingga 17 Februari ini dan menggesa supaya ia dibatalkan.

“Tajuk pementasan ini juga boleh membawa mesej bahawa kononnya bandaraya Georgetown selama ini penuh dengan cerita-cerita lucah dan tidak bermoral,” kata Yang Dipertua IKRAM Pulau Pinang, Hj Isahak Ismail dalam satu kenyataan media.

Beliau berkata, walaupun ia mungkin tiada adegan seks sebenar, tetapi dialog dan lakonan seperti di atas katil sudah cukup membawa gambaran imaginasi seks yang dipersembahkan dalam bentuk komedi yang berunsur lucah.

“Hal ini sangat bertentangan dengan norma, budaya dan ajaran semua agama di Malaysia,” tegasnya.

Tambahnya, penganjuran program sebegini menyalahi salah satu Rukun Negara iaitu Kesopanan dan Kesusilaan yang menjadi asas ke arah pembentukan negara Malaysia.

“Bagi melahirkan masyarakat yang berilmu, berakhlak dan penyayang, IKRAM Pulau Pinang menyeru agar pihak penganjur tidak terikut-ikut dengan penggiat seni barat yang telah merosakkan sebahagian besar pemikiran masyarakat mereka termasuk golongan kanak-kanak dengan membudayakan kebebasan seks,” jelas Isahak.

“IKRAM Pulau Pinang mencadangkan agar pihak penggiat seni seperti PenangPAC dapat menghasilkan pementasan teater, filem atau drama pada masa hadapan yang boleh memberi pengajaran dan teladan kepada masyarakat yang tiada unsur-unsur seks atau lucah walaupun ia dalam bentuk komedi.”

Beliau turut menyeru supaya pihak berwajib mengambil langkah dan tindakan sewajarnya terhadap penganjuran aktiviti seumpama ini.

“Ia boleh memberi kesan negatif kepada budaya, kepercayaan agama, keharmonian dan kerukunan masyarakat pelbagai agama serta bangsa di Malaysia,” tegasnya.

Last modified on Tuesday, 12 February 2019

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is a Joomla Security extension!