wrapper

Berita Terkini

الإثنين 23 جمادى الثانية 1441   |   Monday 17 February 2020


KUALA LUMPUR - Sambutan Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa (IMLD 2019) bakal dimeriahkan dengan pelbagai acara menarik yang menyasarkan pelajar sekolah dan anak muda, menurut Pengarahnya, Usharani Sarkunavalu.

Bertemakan "Mempromosi Keterangkuman dan Pendidikan Bahasa Ibunda", Karnival IMLD akan berlangsung pada 17 Februari ini sementara program kemuncak berlangsung pada 21 Februari di Dewan Seminar, Wisma Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

“Tahun ini adalah tahun kelapan bagi acara ini yang dianjurkan secara bersama oleh Tamil Foundation Malaysia (TFM), LLG Cultural & Development Centre, IKRAM, Jaringan Orang Asal Se-Malaysia (JAOS) dan kerjasama dengan NGO-NGO lain serta rakan strategik,” ujarnya.

Tambah Usharani, Karnival IMLD menyajikan pelbagai aktiviti menarik seperti Kalam Berirama (dalam pelbagai bahasa), kaligrafi Cina, Khat (kaligrafi Melayu), Pembuatan Kolam dan Thoranam (India), Mehendi (India), Tenunan dan Jak Neroi (Orang Asal), Cabaran Chopstick (Cina), Batu Seremban dan Congkak (India/Melayu).

Ujarnya, Karnival IMLD dianjurkan bagi tahun kedua, dengan lebih banyak aktiviti kebudayaan dan tradisional. Selain itu, pihak penganjur turut mengadakan pertandingan melukis, menulis esei dan mereka cipta logo IMLD.

“Ini juga merupakan tahun pertama bagi pertandingan mereka cipta logo diadakan dan ia dibuka kepada anak-anak muda untuk menggalakkan penyertaan dan mewujudkan kesedaran kepada mereka.”

 

Bagi program kemuncak pada 21 Februari pula, ucapan-ucapan telah dihadkan dan hanya satu atau dua persembahan kebudayaan yang akan dipersembahkan untuk memberi ruang kepada Forum Anak Muda yang juga diadakan buat pertama kali.

“Tujuannya adalah untuk menampilkan anak muda dan pelajar yang akan menterjemahkan kefahaman tentang Sambutan Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa melalui pertandingan melukis, menulis esei dan seni kolaj yang akan dipamerkan dalam acara utama nanti,” jelasnya.

Usharani juga berharap lebih banyak NGO menyertai sambutan IMLD pada tahun ini.

"Mungkin 100 ke 150 penyertaan daripada masyarakat Melayu, begitu juga dengan masyarakat Cina, India dan Orang Asal untuk mewujudkan kesedaran tentang kepentingan Bahasa Ibunda kita dan kewujudan Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa," harapannya.

Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa disambut pada 21 Februari setiap tahun di seluruh dunia, diisytiharkan oleh UNESCO pada tahun 1999 bagi mempromosi kepelbagaian budaya dan bahasa, serta menggalakkan penggunaan bahasa untuk memelihara warisan dan budaya.

Last modified on Monday, 11 February 2019

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

Our website is protected by DMC Firewall!