wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 18 ذو الحجّة 1442   |   Tuesday 27 July 2021
Sunday, 13 June 2021 07:00

PKP: Membaca buku memang seronok!

Written by Meirose
Rate this item
(0 votes)

Kehilangan idea hendak melakukan aktiviti apa lagi sepanjang PKP ini? Masak-memasak sudah, menonton pelbagai filem dan drama sudah, terus-menerus bermain gajet, rasa membosankan pula. 

Membaca buku? Pilihan yang tepat! Mungkin ada segelintir orang tidak gemar membaca buku. Tetapi apa salahnya anda cuba memulai aktiviti ini dengan membeli sebuah buku tipis yang tajuknya menarik perhatian anda.

 

Sebenarnya ada banyak manfaat yang kita perolehi melalui pembacaan buku. Bak kata peribahasa, membaca adalah jambatan ilmu. Ya, selain daripada menambah ilmu pengetahuan kita, membaca juga adalah sebuah pengembaraan! Menarik kan?

 

Membaca ibarat kita mengembara. Apabila kita banyak membaca buku dengan tajuk yang berbeza-beza, secara automatik akan muncul berbagai-bagai perasaan dalam diri kita. Bahagia, sedih, takjub, terkilan dan lain sebagainya akan mencorak-warnakan hari-hari kita ketika membaca buku. 

 

Membaca buku travelog atau sejarah

 

Jika sesuatu buku itu menceritakan tentang sejarah, maka seolah-olah kita berada pada zaman itu, kita akan dibawa mengembara dari suatu tempat ke tempat lain, dari suatu situasi kepada situasi yang lain.

 

Manakala buku yang bergenre travelog pula apabila kita membacanya, kita tidak sabar untuk membuka halaman berikutnya. Kita diajak sekali mengembara ke pelbagai tempat.

 

Di kala pandemik tidak mengizinkan kita untuk merentas sempadan negara mahupun negeri, jadi saya amat syorkan untuk anda membaca buku travelog. Berkemungkinan ada beberapa tempat yang belum pernah anda kunjungi yang terkandung dalam buku tersebut. Selamat menjelajah!

 

Membaca buku motivasi

 

Buku-buku motivasi dirasakan sangat perlu untuk kita baca di kala pandemik melanda negara kita ini seperti tiada berkesudahan. Kemurungan selalu dikhabarkan menyerang masyarakat kita sepanjang perintah kawalan pergerakan yang dilaksanakan oleh kerajaan.

 

Oleh yang demikian, dengan membaca buku motivasi insya-Allah diharapkan dapat perlahan-lahan menaikkan semangat kita kembali, tidak mudah bersedih dan tidak berasa keseorangan. Di pasaran sekarang banyak tersedia buku-buku yang berunsurkan motivasi. Tentunya dengan mudah anda dapatkannya secara online.

 

Berkongsi ulasan buku

 

Setelah kita menghabiskan pembacaan sebuah buku, pasti kita akan temui beberapa fakta yang menarik tertulis di dalamnya. Nah, apa kata anda kongsikannya di laman media sosial. Menerusi perkongsian tersebut, secara tidak langsung anda telah menarik ramai orang untuk membaca buku.

 

Bergabung dalam kelab pencinta buku

Bergabung dalam kelab-kelab pencinta buku amatlah digalakkan. Melalui platform ini, kita akan memperolehi banyak maklumat tentang buku-buku yang menarik untuk dibaca serta harga buku yang sesuai dengan bajet kita. Ramai ahli kelab akan berkongsi berkaitan buku dengan anda. 

 

Intihanya, memilih membaca buku sebagai aktiviti sepanjang PKP adalah pilihan yang bijak. Sesiapa sahaja boleh membaca buku, tidak kira usia muda mahupun tua, tidak kira apapun pangkat anda. Jadikan buku sebagai teman, pasti tidak kan sia-sia.

Meirose

Read 218 times Last modified on Saturday, 12 June 2021 23:24

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is a Joomla Security extension!