wrapper

Berita Terkini

الإثنين 5 ذو القعدة 1442   |   Monday 14 June 2021
Friday, 11 June 2021 11:52

Jarum halus LGBTQ+ melalui permainan

Written by Roselinee Mohammad Radzi & Anis Putri Hamdan
Rate this item
(0 votes)

Mutakhir ini, syarikat permainan ternama di dunia, LEGO telah mengumumkan penjualan set 40516 ‘Everyone Is Awesome’ bagi menyambut dan memperingati ‘Pride Month’ iaitu bulan komuniti lesbian, gay, biseksual, transgender and queer (LGBTQ+).

Set permainan ini dilancarkan secara rasmi pada 1 Jun 2021 termasuk di Malaysia. Berita ini turut dilaporkan oleh akhbar Malay Mail pada 21 Mei yang lalu dan telah disahkan oleh bahagian pemasaran LEGO. 

 

LEGO mempunyai peminatnya yang tersendiri, bukan sahaja daripada kalangan kanak-kanak serata dunia, malah turut menjadi koleksi bagi golongan dewasa. Kebanyakan daripada mereka menjadikan LEGO sebagai koleksi peribadi mereka kerana LEGO sering mengeluarkan set permainan dengan pelbagai tema yang menarik.

 

Melalui artikel Malay Mail, turut dilaporkan bahawa set ‘Everyone Is Awesome’ ini didatangkan dengan sebelas mini figura monokrom yang berasaskan warna pelangi mewakili warna bendera LGBTQ+.

 

Dalam set tersebut turut dimuatkan figura yang berwarna biru lembut, putih dan merah jambu bagi mewakili golongan transgender. Manakala warna hitam dan coklat (perang) ditambah bagi mewakili kepelbagaian golongan LGBTQ+. 

 

Usaha besar-besaran pendokong LGBTQ+ dalam menormalisasikan gaya hidup ini kepada anak muda amat canggung daripada nilai agama Islam dan budaya ketimuran. Usaha ini bukanlah yang pertama melibatkan syarikat besar seperti LEGO.

 

Malah pada tahun 2017, syarikat animasi terkemuka iaitu The Disney Channel yang bernaung di bawah The Walt Disney Company menyiarkan aksi bercumbuan sesama jantina dalam rancangan Star vs The Forces of Evil

 

Dalam filem Beauty and The Beast pula, unsur homoseksualiti turut ditayangkan seperti yang dilaporkan oleh akhbar The Huffington Post.  

 

Gejala sosial dan perlakuan sumbang semakin membarah dalam kalangan masyarakat kita pada hari ini.

 

Tambahan pula, terdapat sebahagian pendokong golongan tertentu yang begitu agresif menyebarkan dakyah mereka dan memasarkan perjuangan mereka atas dasar kepentingan hak asasi manusia dengan apa cara sekalipun sehingga mereka perlu diterima dan diiktiraf masyarakat. 

 

Hak asasi manusia menurut neraca Islam amat berbeza dengan hak asasi manusia yang diperjuangkan oleh golongan LGBTQ+. Rata-rata kelompok liberal menjustifikasi hak asasi manusia sebagai kedaulatan, kebebasan dan kepentingan individu yang bersifat mutlak serta diangkat melebihi kepentingan sejagat.

 

Dengan kefahaman ini, maka lahirlah corak kehidupan manusia yang tandus nilai moral dan menjatuhkan kehormatan manusia sebagai hamba dan khalifah di muka bumi.

 

Islam meletakkan hak asasi manusia dengan melindungi maruah dan menegakkan hak-hak yang sesuai dengan fitrah seorang insan sebagai seorang hamba dan khalifah di samping merangkumi segala aspek kehidupan.

 

Penghormatan dan kemuliaan manusia dinilai dengan akidah yang sejahtera, akhlak yang mantap serta nilai diri yang tinggi, bukan sekadar penampilan semata-mata.

 

Jadi, sebarang usaha yang menjauhkan manusia daripada Tuhan dan menjatuhkan nilai diri sebagai seorang hamba dan khalifah, tidak patut dilihat sebagai satu bentuk tindakan yang adil dalam menegakkan haknya sebagai seorang manusia.

 

Benarlah seperti apa yang disabdakan Rasulullah SAW:

“Kamu semua akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga kalau mereka masuk ke lubang biawak sekalipun, kamu tetap akan mengikut mereka.” Kami bertanya, “Adakah mereka itu Yahudi dan Nasrani?” Sabda Nabi SAW: “Siapa lagi kalau bukan mereka?” (Hadis Riwayat Muslim, No. 2669)

 

Golongan LGBTQ+ ini tidak akan pernah berhenti berusaha sehingga mereka berjaya mempengaruhi pemikiran masyarakat dan cara hidup mereka diiktiraf sebagai normal.

 

Lebih menyedihkan lagi apabila kita sebagai seorang Muslim hanya diam membungkam dan berpangku tangan apabila melihat perkara seperti ini menular dan meresap ke rumah-rumah kita serta masuk dengan mudah ke dalam jiwa anak-anak kita. 

 

Mahukah kita melihat sahaja perkara ini berlaku dan reda menerima apa sahaja balasan Allah SWT seperti yang telah dinyatakan oleh hadis ini:

 

مَا مِنْ قَوْمٍ يُعْمَلُ فِيهِمْ بِالْمَعَاصِي، ثُمَّ يَقْدِرُونَ عَلَى أَنْ يُغَيِّرُوا، ثُمَّ لَا يُغَيِّرُوا، إِلَّا يُوشِكُ أَنْ يَعُمَّهُمُ اللَّهُ مِنْهُ بِعِقَابٍ

 

“Tidaklah kemaksiatan yang dilakukan oleh sesuatu kaum, kemudian mereka (sebahagian daripada mereka) mampu untuk mengubahnya tetapi mereka tidak berbuat sedemikian, melainkan Allah SWT akan timpakan keseluruhan kaum tersebut dengan azab.” (Hadis Riwayat Abu Daud,  No. 4338, Syeikh Syu’aib al-Arnaouth - Sanad sahih)

 

Kesan tindakan kita hari ini bakal mencorak peradaban masa hadapan. Apakah kita mahu melihat kebejatan sahsiah ini mendarah daging dalam jiwa anak-anak kita kelak?

 

Menurut laporan Kementerian Kesihatan, bermula 1986 sehingga Disember 2019, seramai 12,737 penghidap AIDS di Malaysia. Namun, jangkitan kes HIV semakin berubah dari tahun ke tahun.

 

Terkini dilaporkan bahawa kes HIV yang melibatkan jangkitan hasil daripada perhubungan songsang semakin bertambah bukan sahaja di Malaysia, malah di seluruh dunia berdasarkan laporan daripada The Star, 29 November 2019

 

Menjadi kegusaran jika perkara seperti ini dibiarkan tanpa kawalan dan pendidikan masyarakat yang berterusan, akan menyebabkan generasi akan datang merasa selesa dengan perkara sebegini. 

 

Tidak dapat dinafikan, peranan sebagai ibu dan bapa pada zaman ini bukan lagi sekadar memberi makan, pakai serta tempat berteduh kepada zuriat masing-masing.

 

Namun, perisai-perisai perlulah dipasang dengan ampuh agar musuh-musuh tidak mudah masuk dan meresap ke dalam jiwa anak-anak kita dengan mudah.

 

Dengan ledakan maklumat pada masa kini, penggunaan teknologi di hujung jari memudahkan anak-anak kita menerima maklumat daripada seluruh pelusuk dunia tanpa batasan.

 

Tanpa pegangan agama yang utuh, ilmu yang menyeluruh serta kekuatan rohani yang mantap, anak-anak kita akan mudah terikut dengan agenda sebegini.

 

Selain mempersiapkan anak dengan keperluan akal dan rohani, ibu bapa dan para pendidik bertanggungjawab mencorak anak dengan nilai akhlak yang baik. Meski kita perlu membenci kemaksiatan, namun kita tidak perlu menyemai sikap kebencian terhadap pendosa.

 

Kita perlu meletakkan garis batas yang jelas kepada kemungkaran, namun pada masa yang sama golongan ini perlu didekati dengan berhikmah supaya dapat membantu mereka kembali kepada Allah SWT.

 

Roselinee Mohammad Radzi & Anis Putri Hamdan
Jawatankuasa Pembangunan dan Pembelaan Kanak-Kanak
Wanita IKRAM Negeri Selangor

Read 429 times Last modified on Friday, 11 June 2021 12:05

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is a Joomla Security extension!