wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 7 شوّال 1442   |   Tuesday 18 May 2021
Friday, 09 April 2021 11:06

Pemberontakan Zanj, gaji rendah dan syukur

Written by Irham Masiri
Rate this item
(0 votes)

Baru-baru ini sibuk disebut tentang gaji yang yang dibayar rendah dan disuruh untuk bersyukur.

Hakikatnya perkara ini telah wujud lama dalam sejarah apabila bayaran gaji mereka tidak dibayar setimpal dengan kerja mereka. Perkara ini boleh dilihat dalam sejarah kerajaan Abbasiah di mana mereka yang dibayar murah ini akhirnya memberontak dan melawan kerajaan.

 

Zanj ini merujuk kepada daerah orang yang berkulit hitam di selatan Afrika.  Mereka ini telah menjadi hamba tentera dalam ketamadunan Islam pada zaman Abbasiah ketika itu.

 

Pemberontakan ini berlaku sekitar tahun 869-883 Masihi apabila beberapa orang pemilik tanah di Basrah telah membawa ribuan orang kulit hitam ke selatan Iraq untuk bekerja di paya garam di timur Basrah. Pemilik-pemilik tanah ini menjadikan hamba yang tidak fasih berbahasa Arab sebagai buruh hamba yang berat dan hanya memberi mereka sedikit gaji. 

 

Gerakan ini diketuai oleh Ali bin Muhammad yang mendakwa bahawa beliau keturunan dengan Ali bin Abi Talib. Ali bin Muhammad ini mengambil kesempatan ini menggunakan hamba yang disuruh lakukan kerja dan dibayar dengan gaji yang sedikit ini untuk menjayakan agenda politik beliau untuk bersama dengan beliau dan menjanjikan ganjaran yang besar kepada hamba-hamba ini seperti harta dan wang yang banyak dan merdeka. 

 

Pada awalnya pemerintah Abbasiah tidak mengambil endah terhadap pemberontakan ini. Akan tetapi selepas tentera Zanj ini berjaya mengalahkan tentera Abbasiah dan akhirnya ia mendapat perhatian pemerintah.

 

Ahli sejarah, al-Mas’udi mengatakan bahawa dalam pemberontakan ini, seramai 300,000 orang dibantai dan sebahagian sarjana yang lain mengatakan 10,000 hingga 20,000 orang penduduk dibunuh di Basrah. Ini jelas menunjukkan bahawa hamba-hamba ini menjadi tentera dan mereka hanya mengikut apa sahaja yang ketua mereka arahkan, tidak kira sama ada cara mereka itu baik mahupun buruk.

 

Banyak strategi perang yang digunakan oleh pemimpin tentera khalifah, al-Muwaffaq untuk mengalahkan golongan Zanj ini. Antaranya ialah beliau menawarkan jaminan keamanan dan jaminan yang baik-baik kepada golongan ini jika mereka bertaubat dan tidak mahu menentang Abbasiah, dan akhirnya ramai dalam kalangan mereka yang mendatangi khalifah meminta jaminan keamanan. 

 

Dengan taktik ini, al-Muwaffaq akhirnya mampu mengalahkan tentera Zanj sehingga ramai antara mereka ini melarikan diri kemudian dikejar, ditangkap dan dibunuh. Golongan Zanj daripada hamba ini jika tidak dihalang, pasti mampu menghancurkan Baghdad sepertimana yang dilakukan oleh tentera Tartar.

 

Ini adalah sejarah yang berlaku dan isu gaji yang sedikit ini masih wujud pada hari ini. Menuntut hak kita untuk mendapat gaji yang setimpal adalah perkara yang wajar akan tetapi memberontak sampai berbunuhan adalah perkara yang memalukan. 

 

Orang politik sentiasa mengambil kesempatan mereka terhadap isu semasa untuk menjayakan agenda politik mereka seperti yang dilakukan oleh Ali bin Muhammad.

 

Sebagai rakyat biasa, menuntut hak kita untuk dinaikkan gaji adalah suatu kewajaran, tapi biarlah melalui saluran yang benar dan tidak menumpahkan darah. Sebagai Menteri yang gajinya puluhan ribu ringgit dan hanya bercakap tentang syukur, baikilah kerja kalian, kerana rakyat biasa bercerita pada Tuhan.Irham bin Masiri

Read 161 times Last modified on Friday, 09 April 2021 11:39

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd