wrapper

Berita Terkini

الإثنين 14 ذو الحجّة 1441   |   Tuesday 04 August 2020
Friday, 19 June 2020 15:09

Agar nikmat-Nya sentiasa bertambah-tambah

Written by Atriza Umar
Rate this item
(1 Vote)

Allah SWT telah memberikan kurniaan dan kenikmatan kepada kita tanpa adanya batasan dan pengecualian, walau siapa pun orangnya, bagaimana pun keadaannya, di mana pun ia, selagi masih hidup, tetap diberikan-Nya. Sangat tidak terkira banyaknya sedari awal bangun tidur sehingga kita lena kembali.

Namun, kenikmatan yang Dia hamparkan tidak akan bertahan lama melainkan Dia akan menariknya kembali kecuali hamba-Nya menzahirkan rasa syukur terhadap-Nya atas nikmat yang telah diberikan kepada kita. Sebagaimana firman-Nya:

 

لئن شكرتم لأزيدنكم

“Sesungguhnya jika engkau bersyukur, nescaya Aku akan menambah (kenikmatan) kepadamu.” (Surah Ibrahim: Ayat 7)

 

Jelas melalui ayat tersebut, jika kenikmatan ingin bertambah, maka kita sebagai hamba-Nya mesti bersyukur walaupun  sedikit.

Untaian hikmah dalam kitab al-Hikam juga menjelaskan:

 

من لم يشكر النعم فقد تعرض لزوالها ومن شكرها فقد قيدها بعقالها

“Sesiapa yang tidak mensyukuri nikmat Tuhannya, maka bererti ia berusaha untuk menghilangkan nikmat itu, dan barang siapa yang bersyukur atas nikmat yang diberikan, bererti ia telah mengikat nikmat itu dengan ikatan yang kukuh.”

 

Kalam hikmah yang dipaparkan oleh Imam Ibnu Athaillah juga menganjurkan agar kita hendaklah senantiasa mensyukuri nikmat kerana dengan mensyukurinya, kita telah mengikat kenikmatan tersebut dalam diri dengan ikatan yang kukuh sehingga tidak akan lepas lagi.

 

Sebaliknya, jika seseorang itu kufur atas nikmat yang telah dikurniakan, jangan harap kenikmatannya itu akan bertambah, melainkan akan kehilangannya dan diberi azab yang amat dahsyat oleh Allah SWT.

Ini sesuai dengan firman-Nya:

ولئن كفرتم ان عذابي لشديد

“…Tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat” (Surah Ibrahim: Ayat 7)

 

Justeru, bagaimanakah cara agar kita tergolong hamba-Nya yang bersyukur? Terdapat tiga cara yang boleh kita lakukan untuk bersyukur.

 

1. Bersyukur dengan hati

Iaitu dengan memiliki keyakinan bahawa segala sesuatu kenikmatan yang diterimanya merupakan kurniaan Allah SWT walaupun sebenarnya kenikmatan tersebut diperolehi melalui makhluk-Nya.

 

Sebagaimana firman Allah SWT:

وما بكم من نعمة فمن الله

“Dan segala nikmat yang ada padamu (datangnya) daripada Allah.” (Surah An-Nahl: Ayat 53)

 

2. Bersyukur dengan lisan

Ini merupakan cara bersyukur yang sering kita lakukan kerana bersyukur dengan cara ini merupakan perbuatan bersyukur yang sangat mudah.

 

Bersyukur dengan lisan dapat dilakukan dengan memuji nama Allah SWT dengan memperbanyak menyebut hamdalah dan boleh juga dengan cara tahdus binikmah iaitu menceritakan kenikmatan yang telah diperoleh kepada orang lain tetapi bukan bertujuan untuk riak atau berbangga diri.

 

Ia sebagaimana dianjurkan Allah SWT:

واما بنعمة ربك فحدث

“Dan terhadap nikmat Tuhanmu hendaklah engkau nyatakan (dengan bersyukur).” (Surah Ad-Duha: Ayat 11)

 

3. Bersyukur dengan seluruh anggota badan

Iaitu dengan menggunakan anggota badan kita untuk hal-hal yang positif seperti menggunakan matanya untuk melihat sesuatu yang baik, melangkahkan kaki untuk menuju masjid, tempat pengajian, membuat kebajikan dan lain-lain.

 

Moga dengan kita bersyukur dengan segala nikmat yang dikurniakan-Nya, maka akan bertambah-tambah lagi nikmat dan kasih-sayang-Nya kepada kita hamba-Nya, insya-Allah.

Read 196 times Last modified on Friday, 19 June 2020 15:24

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is a Joomla Security extension!