wrapper

Berita Terkini

الجمعة 18 ربيع الأوّل 1441   |   Friday 15 November 2019
THEY SEE, THEY LEARN
KUCHING – Seramai hampir 106 orang pelajar sekolah sekitar Kuching telah menerima cermin mata percuma melalui Majlis Serahan Cermin Mata Percuma, They See, They Learn di Mydin Petrajaya, Kuching, Sarawak pada 6 Oktober
Kunjungan IKRAM Media Sarawak ke Pejabat Suara Sarawak
  Kuching, 5 Okt 2019 (Sabtu)-Penggerak IKRAM Media Sarawak telah membuat kunjungan ke Pejabat Suara Sarawak di Metrociity Matang. Pihak IKRAM Media Sarawak berbesar hati kerana mendapat pelbagai input dari segi
Perkampungan IKRAM Muda Sarawak 2019
Kota Samarahan, 28-29 September 2019- Seramai hampir 50 orang aktivis IKRAM Muda Sarawak berkumpul di Perkampungan IKRAM Muda Sarawak selama dua hari di Dewan Suarah Kota Samarahan. Perkampungan ini melibatkan aktivis
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK 16 Muharam 1441H / 16 September 2019 SAYANGI MALAYSIAKU: MALAYSIA BERSIH  Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum warahmatullahi
Sunday, 28 December 2014 08:00

Kursus Induksi Tunas Kadet Remaja Sekolah (KRS) Musleh

Rate this item
(1 Vote)

Peserta-sedang-menjalani-praktikal-memasang-kain-anduh-untuk-bantu-mula-patah-tangan.jpg

KUCHING – Kursus Induksi Tunas Kadet Remaja Sekolah (KRS) Musleh diadakan pada 26 hingga 28 Disember 2014 bertempat di Sekolah Rendah Islam (SRI) Al-Amin Kuching.

Kursus induksi ini bertujuan untuk memberi pendedahan dan latihan kepada guru-guru di sekolah tersebut sebelum mereka mengajar murid-murid yang berada di tahun empat.

Sepanjang kursus ini, para guru melalui beberapa modul kejurulatihan termasuklah kawad kaki, kemahiran asas mempertahankan diri atau “Basic Self-Defense (BaSeD), kemahiran asas bantu mula (basic first aid), kemahiran asas ikatan dan kemahiran asas perkhemahan.

Tunas KRS Musleh ditubuhkan pada 21 Januari 2008 setelah MUSLEH, iaitu rangkaian sekolah-sekolah di bawah Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM), diterima secara rasminya sebagai ahli gabungan KRS Peringkat Kebangsaan.

Pemasyhuran KRS Musleh dibuat oleh YB Dr. Hj. Mohd Puad bin Zarkasyi, Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia bersempena Perkhemahan Nasional KRS Musleh pada 22 Disember 2009.

Modul TKRS membangunkan jasmani murid-murid melalui kegiatan-kegiatan yang mencabar serta inteleknya melalui kegiatan-kegiatan kreatif. Selain itu, jiwa dan rohani dilatih melalui amalan langsung ibadah khusus dan umum. Modul ini meraih emas dalam Anugerah Inovasi Patuh Syariah kategori industri pada November baru-baru ini.

Ucapan penutupan kursus induksi ini disempurnakan oleh Dr. Haji Azhar bin Haji Ahmad, Ketua Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak.

SRI Al-Amin Kuching yang mula beroperasi pada tahun 2012 dan terletak di Lorong Matang Jaya 4 ini merupakan sekolah rendah yang berdaftar di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia Bahagian Pendidikan Swasta. Ia juga sebahagian daripada 41 buah sekolah di dalam rangkaian IKRAM-MUSLEH.

Read 2964 times Last modified on Wednesday, 13 May 2015 10:33

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Sarawak

Pertubuhan IKRAM Malaysia
Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Lot 3108-3113, Sublot 3,
Jalan Astana, 93050 Petra Jaya,
Sarawak, MALAYSIA.
No. Tel. / faks : 082-230 927
No. Tel. Setiausaha :
Dr. Noor Hisyam bin Noor Mohamed
(017-334 6405)
Our website is protected by DMC Firewall!