wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 10 جمادى الأولى 1440   |   Thursday 17 January 2019
RM1.1 Juta - Econsave Bersama MyCARE Johor Membangun Semula Sekolah Anak-anak Yatim As Soleh &
Johor Bahru, 5 Ogos 2016 - Sejumlah RM1.1juta telah berjaya dikumpul dan majlis khas penyerahan cek kepada Humanitarian Care Malaysia (MyCARE) telah disampaikan di dalam satu majlis di Hotel M-Suite Johor
Tahniah – Pelancaran Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor (TLJCF)
KENYATAAN MEDIA Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Negeri Johor. 7 Ogos 2016 bersamaan 4 Zulkaedah 1437H Tahniah – Pelancaran Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor (TLJCF) Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
Ihya Ramadan Kembara Ummah Meriah di Desaru
Kota Tinggi - 27 Mei. Telah berlangsung Program Ihya Ramadan Kembara Ummah di Desaru Utama Community Centre Kota Tinggi. Program tersebut adalah anjuran bersama MyCARE Johor, GEMA Johor dan KRT Zon 3 Taman Desaru Utama.
Mesyuarat Kerjasama IKRAM Johor dan Jemaah Malabar Muslim Negeri Johor
Senai, 22 Jun 2016 - Saudara Ahmad Daniel Sharudin (PSU IKRAM Johor) dan Ustaz Mohd Hairozi Muhammad (Pengerusi JK Pembangunan Umat IKRAM Johor) telah menghadiri mesyuarat anjuran Jemaah Malabar Muslim Negeri Johor
Sunday, 24 August 2014 08:00

GST: Masyarakat perlu berubah - Prof. Nazari Ismail

Rate this item
(0 votes)

gst3

SKUDAI, 23 Ogos 2014 - Masyarakat seharusnya mengubah nilai pandang mereka dalam kehidupan bagi menghadapi keadaan ekonomi pada masa sekarang. Demikian ditegaskan oleh Prof. Dr. Mohd Nazari Ismail, Dekan, Fakulti Perniagaan dan Perakaunan, Universiti Malaya dalam satu forum di sini. Forum bertajuk "Memahami GST dan Implikasi Perlaksanaannya" itu turut membariskan Tn. Hj. Azmi Shahid, Penolong Kanan Pengarah Kastam II, Jabatan Kastam Diraja Malaysia Negeri Johor. Forum yang dianjurkan Jawatankuasa Masyarakat Madani, Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Negeri Johor itu bermatlamat untuk memberi kefahaman yang mendalam mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) serta kesan selepas perlaksanaannya.

Bercakap di hadapan kira-kira 80 orang hadirin, Dr Nazari menerangkan secara ringkas latar belakang di sebalik perlaksanaan cukai dalam sistem kewangan di Malaysia serta kesannya dalam kehidupan masyarakat. Beliau turut memetik kajian seorang pakar kewangan Islam, Prof Munzir Kahf dari Syria mengenai sumber-sumber pendapatan negara Islam serta beberapa syarat untuk memungut cukai dari sudut pandangan syariah. Walau bagaimanapun, beliau turut mengakui bahawa GST sebagai kaedah terbaik untuk menarik dana kepada kerajaan.

Pengenalan pelbagai jenis cukai sebenarnya tidak mampu menyelesaikan masalah ekonomi pada jangka masa panjang kerana sistem sedia ada sendiri membawa segala masalah yang ada. Adalah tidak adil untuk mengatakan GST sebagai punca kenaikan harga barangan kerana kenaikan itu ditentukan oleh banyak faktor terutamanya sistem riba itu sendiri," ujarnya. Menurutnya lagi, IKRAM perlu mengubah nilai masyarakat seterusnya merubah sistem sedia ada supaya negara menjadi lebih aman, damai dan sejahtera. Sementara itu, Tn. Hj. Azmi pula menjelaskan dengan lengkap struktur cukai baru itu yang bakal dilaksanakan bermula April 2015. Beliau turut menolak anggapan sesetengah pihak yang mengatakan GST akan menyebabkan kenaikan harga barangan secara mendadak.

gst1

"Ramai yang mengatakan GST akan menyebabkan kenaikan harga, sebenarnya harga barangan bukan ditentukan oleh faktor cukai semata-mata. Malahan, dengan pengenalan GST, kemungkinan ada barangan yang semakin murah dan ada juga yang semakin mahal atau tidak berubah," ujarnya. Menurutnya lagi, orang ramai yang tidak bersetuju dengan perlaksanaan GSt sepatutnya lebih mengambil berat kepada penguatkuasaan Akta Anti Pencatutan 2010 bagi mengambil tindakan kepada para peniaga yang mengambil keuntungan yang tidak munasabah."Gunakanlah hak kita sebagai pengguna, itu yang lebih utama," tambahnya lagi. Para hadirin juga tidak melepaskan peluang untuk mengajukan persoalan kepada ahli panel berkaitan cukai tersebut serta pelbagai isu ekonomi negara.

gst4

Read 1437 times Last modified on Tuesday, 05 May 2015 00:28

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Johor

Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Negeri Johor

No. 10-11 Jalan Pendidikan 3,
Taman Universiti,
81300 Skudai,
Johor

Tel: +607 521 1152 / +01112734566
Faks: +6075211613

Email: Johor@ikram.org.my
Web: http://ikram.org.my/v4/negeri/johor.html

DMC Firewall is a Joomla Security extension!