wrapper

Berita Terkini

الإثنين 20 ذو القعدة 1440   |   Monday 22 July 2019
Friday, 01 February 2019 15:32

Pelaksanaan perintah berkurung kepada remaja perlu pendekatan menyeluruh

Rate this item
(1 Vote)

KENYATAAN MEDIA
PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM)
1 Februari 2019M / 26 Jamadil Awal 1440H

PELAKSANAAN PERINTAH BERKURUNG KEPADA REMAJA PERLU DIGANDINGKAN DENGAN PENDEKATAN MENYELURUH

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengambil cakna terhadap cadangan pihak Kerajaan dan pihak berkuasa untuk menetapkan had masa atau perintah berkurung (curfew) bagi remaja bawah umur di Malaysia untuk keluar rumah pada waktu malam tanpa pengawasan orang dewasa sebagaimana dipersetujui mesyuarat Jawatankuasa Kabinet mengenai Pemberantasan Dadah yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail baru-baru ini. Larangan khas ini bertujuan untuk melindungi golongan ini daripada kegiatan dan pengaruh negatif yang semakin membimbangkan.

Golongan remaja membentuk 29.4% daripada jumlah penduduk Malaysia (2017) dengan sejumlah 9.4 juta orang di bawah umur 18 tahun. Menurut kajian literatur kami, antara statistik gejala sosial berkaitan golongan ini adalah; sejumlah 30,844 kes dadah melibatkan remaja (2016) dan sebahagiannya (23,000 kes) adalah baru; pesalah juvana pula sebanyak 7,816 kes (2013) berbanding 3,700 kes (2012) iaitu peningkatan melebihi 100% dalam tempoh satu tahun; JAKIM pula mencatatkan sejumlah 81,000 anak luar nikah sehingga 2011; dan kes pembuangan bayi yang juga meningkat (2000-2006) sebanyak 580 orang. Perkembangan ini amat membimbangkan.

Pada dasarnya, IKRAM bersetuju dengan cadangan ini sebagai satu inisiatif penting dalam usaha mendidik golongan remaja bagi memastikan mereka menjadi insan-insan yang berilmu, seimbang dan harmonis, sesuai dengan peranan untuk menjadi penggerak kemajuan dan pemimpin negara masa hadapan.

Namun, pelaksanaan undang-undang yang berkaitan perlu diperhalusi bagi menjamin keabsahannya mengikut Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang sedia ada, di samping bersifat rahmah (merciful) dan bukan menghukum (punishing).

IKRAM juga percaya bahawa pelaksanaan cadangan ini seharusnya tidak hanya melihat dari aspek pelaksanaan peraturan atau undang-undang semata-mata, sebaliknya pendekatan yang lebih menyeluruh mestilah diambil kira sesuai dengan sifat manusia itu sendiri yang dibentuk daripada gabungan rohani, emosi, jasmani dan intelek, khususnya bagi golongan remaja yang sedang membesar.

Sehubungan itu, IKRAM ingin mengemukakan saranan-saranan berikut kepada kerajaan:

1. Mengambil pendekatan holistik dalam menangani masalah sosial remaja yang melibatkan peranan semua pemegang taruh utama seperti kerajaan sendiri, keluarga, sekolah dan juga masyarakat.

2. Meningkatkan usaha untuk mengukuhkan institusi keluarga. Peranan keluarga amat penting. Keluarga berperanan besar dalam membina karakter dan nilai remaja. Keluarga yang bermasalah akan menyumbang kepada masalah ini. Pemegang taruh lain perlu membantu dengan menyediakan pelbagai inisiatif yang boleh menyokong institusi keluarga dalam memainkan peranan yang penting ini seperti mewujudkan aktiviti kemasyarakatan bagi mengisi masa lapang, membangun kemahiran dan jati diri remaja.

3. Meningkatkan peranan sekolah dengan membina suasana pembelajaran yang lebih terangkum bagi pembinaan karakter dan nilai remaja yang holistik. Penekanan yang keterlaluan terhadap pencapain akademik boleh menimbulkan tekanan kepada pelajar.

4. Melatih lebih ramai pakar kaunseling remaja.

5. Mengurangkan persekitaran, fasiliti dan perkhidmatan yang boleh menyuburkan budaya dan amalan lepak dalam kalangan remaja seperti kedai makan 24 jam dan pergaulan bebas.

IKRAM ingin menyatakan kesediaan untuk bersama-sama dengan pihak kerajaan dan juga pemegang taruh lain yang berkepentingan dalam usaha menangani isu gejala sosial dalam kalangan remaja ini, sama ada melalui pembangunan dasar dan polisi baru kerajaan yang akan diperkenalkan mahupun perkhidmatan pembangunan diri golongan remaja khususnya melalui pelbagai program-program IKRAM yang berkaitan.

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 511 times Last modified on Friday, 01 February 2019 17:46

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is a Joomla Security extension!