wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 15 المحرّم 1440   |   Wednesday September 26 2018
Thursday, 21 September 2017 00:00

Hijrah Ke Arah Yang Lebih Baik

Rate this item
(2 votes)

Perutusan Maal Hijrah
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
1 Muharram 1439H / 22 September 2017

HIJRAH KE ARAH YANG LEBIH BAIK

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah, dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), mereka semuanya menjadi penyokong dan pembela antara satu dengan yang lain.

Dan orang-orang yang beriman tetapi belum berhijrah, maka kamu tidak bertanggungjawab sedikit pun untuk membela mereka sehinggalah mereka berhijrah.

Dan jika mereka meminta pertolongan kepada kamu dalam urusan agama, maka wajiblah kamu menolongnya, kecuali terhadap kaum yang ada perjanjian dengan kamu dengan mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Melihat akan apa yang kamu lakukan.” (Surah al-Anfal: 72)

Sambutan Maal Hijrah yang disambut setiap tahun hakikatnya mengajak umat Islam untuk melakukan perubahan kepada kedudukannya di tengah-tengah masyarakat dunia.

Dengan melakukan hijrah yang bersifat menyeluruh dan terbaik, ia mampu melepaskan seseorang itu daripada belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan berinovasi serta relevan dengan zaman dan cabaran arus perdana.

Ia bertepatan dengan firman Allah SWT dalam surah Ar-Ra’d ayat 11 yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.”

Mencakupi makna yang luas meliputi segenap aspek kehidupan bagi mencapai maksud perubahan dari satu tahap ke tahap yang lebih baik, itulah yang boleh ditafsirkan dengan kalimah ‘hijrah’.

Menelusuri sirah Rasulullah SAW, hijrah baginda bersama para sahabatnya menjadi anjakan yang signifikan dalam membawa perubahan masyarakat sehingga tertegaknya negara Madinah dan perlembagaannya yang membolehkan keadilan dan kesejahteraan dalam kehidupan rakyatnya yang berbilang kaum dan agama dijayakan.

Marilah sama-sama kita berusaha mempertingkatkan kehidupan pada tahun 1439 Hijrah ini agar menjadi lebih baik daripada sebelumnya, seterusnya menjadikan kita insan yang beriman dan bertakwa dan sentiasa menegakkan Islam di muka bumi Allah ini.

Di kesempatan ini, Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mendoakan agar Maal Hijrah 1439H ini dapat memupuk persefahaman dan perpaduan seluruh rakyat Malaysia dalam menjadikan Malaysia Negara Rahmah, bersesuaian dengan tema ‘Kesatuan Ummah, Kesejahteraan Negara’.

Dengan ini, IKRAM mengajak kita semua agar:

  1. Melakukan perubahan dengan memperbaiki diri seterusnya meningkatkan amal soleh serta menyebarkan kebaikan kepada keluarga, masyarakat, persekitaran dan negara.
  2. Sebagai hamba kepada Pencipta, pemimpin pada keluarga, masyarakat, daerah, negeri mahupun negara perlulah meningkatkan ketakwaan kepada Allah SWT serta melaksanakan setiap amanah yang diberikan dengan jujur, ikhlas serta penuh integriti.
  3. Berazamlah membangunkan negara ke arah yang lebih baik, rahmah dan harmoni serta mendapat keampunan Allah SWT sebagaimana yang disebut dalam al-Quran sebagai "baldatun tayyibatun warabbun ghafuur".

Marilah kita lakukan perubahan dalam negara ini agar wujud pemerintahan yang terdiri daripada pemimpin yang adil, yang menjunjung perintah Allah SWT dan Rasul-Nya, memastikan tadbir urus yang baik serta menjadikan kesejahteraan rakyat sebagai matlamat utama.

“Salam Maal Hijrah 1439H”

Dr. Hj. Mohd. Parid Sheikh Ahmad
Presiden IKRAM

Read 1275 times Last modified on Thursday, 21 September 2017 10:46

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

    

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd