wrapper

Berita Terkini

الجمعة 7 ذو القعدة 1439   |   Friday July 20 2018
Saturday, 24 June 2017 00:00

Fitrah Lebaran Memacu Perubahan

Rate this item
(0 votes)

PERUTUSAN PRESIDEN IKRAM
SEMPENA AIDILFITRI 1438H
1 Syawal 1438H / 25 Jun 2017

FITRAH LEBARAN MEMACU PERUBAHAN

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Walillahil Hamd!

Segala pujian kepada Allah SWT, pemilik alam semesta. Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW, para sahabat, tabiin serta ummah yang meneruskan perjuangan membela kebenaran hingga ke hari kiamat.

Setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah SWT kita ucapkan kerana diberi kemampuan menunaikan tanggungjawab melaksanakan perintah Allah SWT menunaikan kewajipan ibadah Ramadan.

Semoga ibadah yang kita lakukan dengan berpuasa pada siangnya dan mendirikan ibadah pada malamnya mampu menjadikan kita orang yang bertakwa.

Hari ini adalah hari kegembiraan bagi semua orang yang beriman dan bertakwa yang telah berjaya menunaikan kewajipan yang diperintahkan Allah SWT dan kembali kepada fitrah yang suci setelah sebulan melalui pentarbiahan madrasah Ramadan melawan dorongan hawa nafsu dan pembersihan jiwa.

Oleh itu, adalah wajar bagi kita menyambutnya pada hari ini dengan bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir membesarkan serta memuji dan memuja Allah SWT serta bersyukur atas kemenangan ini.

Saya menyeru semua ahli IKRAM untuk bersama-sama umat Islam melakukan ibadah solat sunat Aidilfitri bersama kaum keluarga dan mengambil peluang melakukan kunjungan ziarah kepada seluruh kaum Muslimin tanpa mengira latar berlakang kerana semua Muslimin adalah bersaudara.

Saya berharap agar hubungan kekeluargaan antara anak dan kedua-dua ibu bapa terus diperkukuhkan serta hubungan dan jalinan kasih sayang antara suami dan isteri dipertingkatkan.

Saya juga berharap agar hubungan antara saf pemimpin IKRAM sama ada di pusat mahupun di negeri dan kawasan dengan ahli-ahli terus diikat dengan jalinan ukhuwah dan mahabbah fillah kerana ini semua adalah rahsia dan asas kekuatan jamaah kita.

Marilah kita saling mendoakan dan bermaafan pada bulan yang mulia ini. Syawal juga adalah bulan pengukuhan persaudaraan dan perpaduan ummah. Marilah kita bersama-sama menghulurkan salam persaudaraan dan kasih sayang sesama kita.

Pada bulan yang penuh kemuliaan ini kita juga tidak harus melupakan golongan yang memerlukan, yang ditimpa bencana, anak-anak yatim, ibu tunggal yang memerlukan bantuan dan fakir miskin yang menuntut pembelaan.

Marilah kita semua terus prihatin melakukan yang terbaik bagi menjayakan seluruh agenda pembaikan dan pengislahan bagi ummah dan masyarakat, menghulurkan tenaga dan memerah keringat, meningkatkan amal dan menggerakkan saf bagi meningkatkan sumbangan pertubuhan kita berkhidmat kepada masyarakat dan ummah.

Selain itu, ayuhlah kita melakukan perubahan ke arah yang lebih baik untuk diri sendiri dan masyarakat seluruhnya dengan memilih pemimpin yang selayaknya, memandangkan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) akan berlaku pada bila-bila masa selepas Hari Raya ini. Pilihlah mereka yang berkelayakan dan dapat memimpin dengan sebaiknya sebagaimana Allah SWT dan Rasul-Nya inginkan.

Teruskanlah berazam dan berusaha untuk bersama-sama meningkatkan amal ke arah membaiki keadaan umat, masyarakat dan negara ke satu tahap perkembangan dan kemajuan yang lebih baik, sejajar dengan kehendak syariah dan wawasan kita memacu perubahan masyarakat dan negara, dan membangunkan Malaysia sebagai negara rahmah mithali.

Semoga seluruh amal yang kita lakukan dengan penuh kejujuran dan keikhlasan dalam memperjuangkan kalimah Allah yang tinggi dan membela agama ini diterima Allah SWT dan disaksikan oleh orang-orang yang beriman.

Selamat menyambut Hari Raya Aidilfiri 1438H, minal 'aaidin wal faaizin.

تَقَبَّلَ اللَّهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ 

Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Walillahil Hamd!

USTAZ DR HJ MOHD PARID SHEIKH AHMAD
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 1105 times Last modified on Saturday, 24 June 2017 10:53

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

 

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd