wrapper

Berita Terkini

الإثنين 11 صفر 1440   |   Monday October 22 2018
Thursday, 09 March 2017 00:00

Krisis Korea Utara: IKRAM Saran Putrajaya Ambil Pendekatan Diplomasi

Rate this item
(2 votes)

Kenyataan Media
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
9 Mac 2017 / 10 Jamadilakhir 1438H

Krisis Korea Utara: IKRAM Saran Putrajaya Ambil Pendekatan Diplomasi 

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) merasa kecewa dengan perkembangan konflik antara Malaysia dan Korea Utara yang sedang berlaku.

IKRAM ingin menggesa supaya Putrajaya menggunakan pendekatan yang lebih bijak dan berdiplomasi dalam menyelesaikan konflik ini agar negara dan rakyat tidak terheret ke kancah konflik antarabangsa yang tidak sepatutnya.

Krisis yang bermula dengan kematian Kim Jong-Nam yang merupakan abang kepada Presiden Korea Utara, Kim Jong-Un pada 13 Februari 2017 yang lalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA2) telah membawa kepada tindakan yang lebih serius sehingga pengusiran duta masing-masing dan kini membabitkan rakyat kedua-dua negara yang seolah-olah menjadi tahanan dan dihalang untuk meninggalkan negara masing-masing.

Malaysia sebagai sebuah negara yang teguh berpegang kepada prinsip demokrasi dan peraturan antarabangsa harus menggunakan pendekatan yang bijak dan berdiplomasi dalam menyelesaikan konflik ini agar kewibawaan negara dan kepimpinanya tidak dipertikaikan.

Sewajarnya ianya dilakukan dengan tanpa mengheret rakyat Malaysia yang tidak berdosa. Malahan kepimpinan negara juga boleh memilih negara ketiga yang dihormati oleh kedua-dua negara untuk menjadi orang tengah dalam menyelesaikan konflik ini jika difikirkan perlu.

IKRAM percaya pemimpin yang berwibawa akan dapat mengeluarkan negara ini daripada konflik tanpa menggadaikan maruah, keselamatan dan kedaulatan negara.

Pada masa yang sama, siasatan terhadap kematian Kim Jong-Nam hendaklah diteruskan mengikut lunas undang-undang secara adil.

Moga Allah SWT memelihara negara kita dan membimbing dalam mencari jalan keluar terbaik kepada konflik ini.

"Malaysia Menjadi Negara Rahmah"

Ustaz Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 6489 times Last modified on Thursday, 09 March 2017 05:07

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

    

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd