wrapper

Berita Terkini

السبت 20 صفر 1441   |   Sunday 20 October 2019


KUALA LUMPUR - Presiden Persatuan Belia Harmoni Malaysia (Belia Harmoni), Ahmad Taqiyuddin Shahriman mengajak mahasiswa untuk berada dalam lapangan masyarakat dan tidak sekadar bercakap di media sosial.

Katanya, mahasiswa yang terdidik seharusnya mengambil peluang untuk menjadi agen perubahan dalam masyarakat dan tidak terikut dengan budaya 3K (Kafe, Kuliah dan Katil).

“Mahasiswa yang sebenar bukan hanya tahu berbicara di sudut pidato ataupun media sosial tetapi mereka menjadikan budaya ilmu sebagai pencetus kepada perjuangan.”

“Mereka memaknakan idea-idea ke dalam lapangan dan berusaha menyelesaikan masalah masyarakat dengan memberi solusi membumi dan praktikal.”

“Tanggungjawab mahasiswa lebih besar dari sekadar menggenggam sekeping ijazah,” tambahnya ketika berucap di hadapan 1,200 orang mahasiswa di Konvensyen Mahasiswa Harmoni 2018 (KMH 2018).

Konvensyen tersebut merupakan perhimpunan terbesar yang pertama kali dianjurkan oleh Belia Harmoni bertujuan menghimpunkan mahasiswa seluruh negara membincangkan idea ‘Universiti Baharu’.

Taqiyuddin dalam ucapan dasarnya mengajak audiens untuk berfikir secara kritis terhadap slogan ‘Malaysia Baharu’ yang muncul selepas peralihan kuasa kerajaan pusat pada pilihan raya yang lepas.

“Apabila slogan Malaysia Baharu diperkenalkan, ia menuntut mahasiswa dan belia berfikir, “Apakah yang baharu itu?” "

“Jika sebelum ini mahasiswa kaku dan lesu melontarkan pendapat dan beraktivisme mengharapkan merit, maka ini masanya untuk era reformasi mahasiswa.”

Taqiyuddin sebelum ini merupakan antara watak utama dalam mempertahankan kebebasan akademik yang berlanjutan dengan pertemuan bersejarah mahasiswa bersama Menteri Pendidikan, YB Dr Maszlee Malik pada 12 September lalu.

Jelasnya, Belia Harmoni merasakan sekarang adalah masa yang tepat untuk penjelmaan ‘Universiti Baharu’ bagi mereformasikan institut pengajian tinggi.

Belia Harmoni yang sebelum ini dikenali sebagai IKRAM Siswa ditubuhkan pada 2013 dan menukar namanya pada tahun 2016, memiliki ahli seramai lebih 3,000 orang daripada 29 cawangan di kampus seluruh negara.

Antara fokusnya adalah pembangunan mahasiswa, pembinaan tokoh pemimpin mahasiswa, meningkatkan keprihatinan mahasiswa terhadap kemanusiaan sejagat, menggembleng kekuatan melalui permuafakatan dan menjadi jurubicara dalam menyuarakan pandangan mahasiswa.

Last modified on Wednesday, 31 October 2018

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is a Joomla Security extension!