wrapper

Berita Terkini

السبت 9 شوّال 1439   |   Saturday June 23 2018

KUANTAN - Karnival kesihatan Jom Sihat! sempena Hari Kesihatan Sedunia 2017 di Masjid Jamek Kampung Kempadang telah berlangsung dengan jayanya pada 13 Ogos lalu yang menarik minat kira-kira 200 peserta.

Pelbagai acara menarik seperti larian, pasar percuma, pertandingan mewarna untuk kanak-kanak, ceramah kesihatan dan rundingan pakar dan juga pemeriksaan kesihatan percuma memeriahkan lagi karnival yang berlangsung selama setengah hari itu.

Program ini dianjurkan bersama IKRAM Kawasan Kuantan, Kuantan Prihatin, Persatuan Perubatan Islam Malaysia (PPIM) Cawangan Pahang, GEMA Pahang, Majlis Perwakilan Pelajar Kolej Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KUIPSAS) dan Masjid Jamek Kampung Kempadang.

Dirasmikan oleh Timbalan Yang Dipertua IKRAM Pahang, Dr. Mohamed Hadzri Hasmoni, karnival dimulakan dengan senaman ringan sebelum peserta dilepaskan untuk acara Larian Merdeka sambil membawa jalur gemilang sejauh lima kilometer merentasi kawasan sekitar masjid dan pantai.

    

Larian Merdeka, pertandingan mewarna dan pemeriksaan kesihatan

Menurut Pengarah Jom Sihat!, Hj Fakhrul Anuar Zulkawi, program ini bertujuan untuk memupuk gaya hidup sihat dalam kalangan masyarakat Kuantan di samping membudayakan masyarakat untuk ke masjid.

“Program yang dijalankan di masjid ini akan membudayakan masyarakat untuk ke masjid dan menjadikan institusi masjid itu lebih relevan dengan kehidupan masyarakat, bukan semata-mata tempat untuk beribadat sahaja.”

Tambah Fakhrul yang juga Pengerusi Kuantan Prihatin, beberapa program seumpama ini akan dijalankan di sekitar Kuantan agar masyarakat di sini menjadi sihat dan peka dengan kesihatan.

Tenaga-tenaga sukarelawan daripada beberapa agensi IKRAM Pahang seperti IKRAMTeens, IKRAM Health, Belia IKRAM Pahang turut bersama-sama membantu menjayakan karnival kali ini.

Turut hadir memeriahkan karnival Ahli Parlimen Kuantan, YB Pn Hajah Fuziah Salleh yang melakukan kunjungan mengejut serta berpeluang menyampaikan ucapan beliau. 

Last modified on Friday, 18 August 2017

Leave a comment

Iklan Penaja

  

 

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

Our website is protected by DMC Firewall!