wrapper

Berita Terkini

الإثنين 20 ذو القعدة 1440   |   Monday 22 July 2019
Monday, 25 April 2016 08:00

Suami isteri mula misi berbasikal ke Makkah

Rate this item
(0 votes)

KUALA LUMPUR 8 April - Peserta Kembara Memburu Hikmah, Ahmad Mohd. Isa, 28, dan isteri, Noradilah Mohd. Sapie, 29, hari ini memulakan misi kayuhan berbasikal kemanusiaan ke Makkah, Arab Saudi.

AHMAD MOHD. ISA dan isteri, Noradilah Mohd. Sapie memegang Jalur Gemilang dalam Majlis Pelepasan Misi Kembara Memburu Hikmah di pekarangan Masjid Negara, Kuala Lumpur, semalam. 

Pasangan tersebut bakal berkayuh merentasi kira-kira 13 negara bagi melaksanakan misi yang dijangka memakan masa selama hampir setahun.

Menurut Ahmad, antara negara yang bakal dilalui termasuk Thailand, Myanmar, India, Nepal, Pakistan, China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Bahrain dan Arab Saudi.

Ahmad yang juga seorang arkitek berkata, dia dan pasangan telah membuat persediaan rapi kira-kira setahun lalu menerusi latihan berbasikal ke beberapa lokasi di Semenanjung serta kayuhan di Indonesia.

“Kami bersama pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Humanitarian Care Malaysia (MyCARE) akan menyalurkan sumbangan kepada golongan yang memerlukan di setiap lokasi hentian.

“Selain itu, kami akan cuba mengumpul pelbagai maklumat mengenai Islam daripada penduduk di negara yang dilalui. Hasilnya akan dibukukan untuk dikongsi dengan orang ramai,” katanya kepada pemberita dalam Majlis Pelepasan Misi Kembara Memburu Hikmah di pekarangan Masjid Negara di sini.

Acara tersebut disempurnakan oleh Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), Dr. Yusri Mohamad dan turut dihadiri Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamed Al-Bakri.

Sementara itu, Noradilah berkata, mengembara ke serata dunia terutama ke Makkah merupakan satu impiannya sejak kecil lagi.

“Saya berharap dengan sokongan padu daripada keluarga, kami dapat menyempurnakan misi ini sebaik mungkin. Kami juga merangka beberapa strategi bagi memastikan misi ini terlaksana,” ujarnya.

Ibu kepada Ahmad, Nuridah Mohd. Isa, 50, berkata, beliau menyokong penuh cita-cita anaknya dalam menjayakan misi kemanusiaan tersebut.

“Diharapkan cita-cita Ahmad dan isteri tercapai sekali gus mencetus inspirasi kepada anak muda lain untuk mengikut jejak langkah mereka,” katanya.

Sumber: Utusan Online | 9 April 2016 | http://bit.ly/1T8UmUz

Read 1855 times Last modified on Wednesday, 27 April 2016 16:19

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

Our website is protected by DMC Firewall!