wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 19 ذو الحجّة 1440   |   Tuesday 20 August 2019
Friday, 18 September 2015 08:00

Daging korban ditinkan, diedarkan ke negara bergolak dan tahan selama setahun

Rate this item
(0 votes)

Ibadah korban adalah sunnah yang dituntut dalam Islam dan mempunyai ganjaran yang besar di sisi-Nya. Budaya berkorban, sepatutnya sebati dengan kehidupan umat Islam dalam membantu mereka yang susah. Setiap pengorbanan dalam bentuk harta, masa, tenaga dan lain-lainnya dijanjikan ganjaran yang besar oleh ALLAH SWT.

Pengurus Korban, Abdul Hafidz Hashim berkata, pada tahun ini, Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) mengamanahkan Humanitarian Care Malaysia Berhad (MyCARE) menguruskan Program Qurban Kasih Ummah 1436H (QKU)*.

"Program yang menginjak usia 17 tahun pelaksanaannya akan dilaksanakan di 18 negara iaitu: Afghanistan, Bangladesh, Filipina, Indonesia, Iraq, Kemboja, Lubnan, Malaysia, Myanmar, Nepal, Palestin, Pakistan, Sri Lanka, Sudan, Syria, Thailand, Vietnam dan Yaman.

"Harga satu bahagian lembu ialah RM420 dan seekor kambing RM580. Harga tersebut adalah harga pertengahan antara negara-negara perlaksanaan. Konsep QKU adalah, lebihan dari tempat yang murah akan menampung harga di tempat yang mahal," katanya.

QKU turut melaksanakan korban kambing khusus untuk Syria dengan harga RM880 seekor. Disebabkan kesukaran mendapatkan lembu, maka hanya korban kambing sahaja dilaksanakan di sana.

Tahun ini juga, QKU memperkenalkan kembali korban yang dagingnya ditinkan sebelum dihantar ke Palestin, Syria dan Lubnan. Sebagai alternatif kepada harga yang terlampau mahal di lokasi tersebut, QKU menawarkan khidmat ini pada harga RM400 untuk satu bahagian lembu.

Kelebihan korban yang ditinkan ini ialah ia boleh dijadikan stok makanan dalam waktu kesukaran. Ia juga boleh disimpan untuk tempoh yang lama walaupun tiada peti sejuk. Jadi, ia sangat sesuai untuk dihantar ke kawasan yang bergolak dan khemah-khemah pelarian.

Pengerusi MyCARE, Prof Madya Dr Hafidzi Mohd Nor berkata, umat Islam di Malaysia sungguh beruntung, walaupun kehidupan sederhana tetapi tiba Aidiladha, ramai pihak bahagikan daging korban sehingga melambak.

"Berbeza dengan saudara Islam kita di sana (bumi bergolak) seperti Gaza dan Iraq. Setahun sekali belum tentu dapat merasa. Jadi, kami menggunakan inisiatif dengan merebus daging separuh masak dan ditinkan.

"Dianggarkan satu tin bersamaan 500 gram. Daging korban yang ditinkan mampu bertahan sehingga setahun lamanya. Jika anda berada bersama mereka pasti air mata akan menitis saat melihat bagaimana mereka meraikan kedatangan kami," katanya.

Masyarakat Islam disarankan untuk membudayakan ibadah korban dan memperluaskan kebaikannya. Ini secara langsung kita dapat menghulurkan bantuan kepada umat Islam yang sering ternanti-nanti berita gembira setiap kali datangnya Aidiladha.

Untuk maklumat lanjut, layari laman sesawang www.ramadhan-qurban.org atau hubungi 019-2276760. Selain penyertaan korban, akikah juga boleh dibuat secara online, aplikasi WhatsApp dan Telegram. Bayaran boleh dibuat ke akaun Humanitarian Care Malaysia Berhad di Maybank (No. Akaun: 5642 5856 0698) atau Bank Islam (No. Akaun 1209 2010 0349 04).

Sumber: Sinar Harian (18 September 2015)
Link: http://www.sinarharian.com.my/rehal/nikmat-korban-1.432219
*Penyertaan qurban masih dibuka hingga Isnin, 21 September 2015
‪#‎QurbanKasihUmmah‬

Read 1406 times Last modified on Friday, 18 September 2015 17:44

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: info@ikram.org.my
Pentadbiran: pentadbiran@ikram.org.my
Keahlian: keahlian@ikram.org.my
Kewangan: kewangan@ikram.org.my

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd